Ми у Facebook
27.09.2013, 23:24

Смертельна небезпека: 28 вересня - Всесвітній день боротьби проти сказу [+ПОРАДИ]

Ця дата покликана привернути увагу суспільства до проблеми поширення цього захворювання та його наслідків. Засновний Всесвітній день боротьби проти сказу (World Rabies Day)з ініціативи Всесвітнього альянсу з боротьби зі сказом.
За статистикою, щороку в світі помирає від сказу 55 тисяч людей - в середньому 1 людина кожні 10 хвилин. Випадки захворювання на сказ фіксуються практично по всьому світу - відповідні дані є більш як зі 150 країн.

Між тим, нині у розпорядженні медиків є безпечні та ефективні вакцини, здатні зупинити розвиток захворювання у людини, яку вкусила заражена тварина. Імунізація, зроблена впродовж кількох годин після контакту з твариною, може запобігти непоправним наслідкам.

Взагалі, сказ, або гідрофобія (водобоязнь) – це гостра й особливо небезпечна інфекційна хвороба, яка характеризується ураженням центральної нервової системи і призводить до смерті. Хворобу спричиняє вірус, стійкий до заморожування та висушування. Джерелом інфекції для людини є теплокровні тварини, найчастіше лисиці, собаки (особливо безпритульні), коти, вовки, кажани, єноти, куниці, які виділяють вірус переважно зі слиною. Людина заражається під час укусу або потрапляння слини хворої тварини на пошкоджену шкіру або слизові оболонки. Заразитися також можна через предмети, забруднені слиною хворих собак.

Випадки захворюваності людей на сказ щороку фіксують і в Україні. В усіх випадках загибелі людей від сказу, зареєстрованих в Україні, постраждалі від укусів тварин звертались у медичні заклади лише в день прояву клінічних ознак хвороби. Між тим, медики нагадують: за умови вчасного звернення постраждалого до лікувального закладу проводиться щеплення антирабічною вакциною, що попереджує захворювання і врятовує життя.

Інкубаційний період сказу триває досить довго – у середньому 1–3 місяці (хоча може тривати й до року), і перші ознаки хвороби виникають пізно, коли у мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), що робить лікування проблематичним.



На Рівненщині хворий на сказ собака покусав людину

Отже, щоб запобігти захворюванню на сказ та смерті від цієї особливо небезпечної хвороби, необхідно:

1. Уникати контактів з бездомними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпеку таких контактів.

2. Якщо покусала або ослинила підозріла тварина, потрібно промити рану теплою кип’яченою водою (бажано з милом), а потім обробити 70% розчином спиртового настою йоду. Особливо уважно слід оглядати дітей після прогулянки чи контакту з твариною.

3. Якомога швидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного щеплення та серотерапії, що проводяться за затвердженою схемою.

4. Своєчасно робити щеплення проти сказу домашнім тваринам.

І нехай небезпека вас омине, а спілкування з тваринами дарує лише позитивні емоції!

Використані матеріали Calend.ru,hal_zoria.io.ua та ДСНС України





На правах реклами