Ми у Facebook
12.10.2013, 18:07

Кому належить земля парків Рівного? [Розслідування]

Досить дивною і навіть несподіваною видалася у серпні заява про облік усіх парків та зелених зон Рівного. Невже у місті ніхто не знає, скільки парків, скверів та зелених місць відпочинку є у Рівному?
Засідання міського виконавчого комітету Рівненської міської ради. 13 серпня. Минуло трохи менше двох місяців від першої заяви про захоплення території парку ім. Шевченка рестораном "Ліон" у Рівному. У Києві вкотре активісти захищають парк від забудови.

- Ми вирішили витратити чимало часу та зусиль, щоб створити єдиний реєстр парків та зелених зон у місті. Словом, облікуємо все, що схоже на парк. Таким чином ці ділянки будуть оформлені і ніхто їх не зможе захопити. Ми убезпечимо себе від повторення ситуації в Києві, де мешканці воюють за зелені зони з забудовниками, — зазначив під час засідання виконкому міський голова Рівного Володимир Хомко.

За словами чиновників, робота вже ведеться. Це, можливо і так, проте, схоже, що про це не знає жодна структура, яка могла б мати хоч якесь відношення до парків.

Де погуляти з дитиною у Рівному? "Лебединка"

- Ми цим не займаємося, - зауважив тоді заступник начальника місього управління ЖКГ Володимир Лапюк (він тоді виконував обов’язки начальника управління - авт.) - За це управління культури ніби відповідає.

Дивно, та все ж... З питанням про реєстр парків звернулися і до начальника управління культури та туризму Рівненського міськвиконкому Валерія Марченка. З його словами, така інформація є, і порадив за нею звернутися до Юрія Фаєвського - головного спеціаліста управління. Працівник управління також пішов на зустріч, погодившись "показати" реєстр парків. Та вже наступного дня зателефонував з проханням "написати запит на ім’я начальника" і обіцяв оперативно відповісти.

Відповідь насправді прийшла швидко, але з дещо дивним на цей раз текстом: "... в управлінні культури і туризму Рівненського міськвиконкому відсутній реєстр парків та зелених зон".

Натисніть для збільшення
Натисніть для збільшення













Поцікавитися реєстром вирішили у того, хто, власне, про нього розказав - у міського голови. Та замість простої відповіді на єдине питання про реєстр парків та зелених зон міста, отримали вервечку відповідей з різноманітних відомств, які чисто теоретично могли б мати до нього відношення.

Натисніть для збільшення
Натисніть для збільшення
















Натисніть для збільшення
Натисніть для збільшення

















Натисніть для збільшення
Натисніть для збільшення

















Найбільш інформаційною виявилася відповідь Департаменту екології та природних ресурсів РОДА, де окрім "...відповідно до повноважень департаментом не передбачено ведення міського реєстру парків та зелених зон.

Крім того інформуємо, що у м. Рівне знаходяться 3 об’єкти природно-заповідного фонду:

- парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Рівненський парк культури і відпочинку ім.Т.Г.Шевченка";

- Рівненський зоологічний парк загальнодержавного значення;

- лісове заповідне урочище "Сосонки" (м.Рівне, зоопарк)


Натисніть для збільшення
Натисніть для збільшення

















Від обласних екологів запитання вирушило... в управління житлово-комунального господарства Рівного.

Як ви вже зрозуміли, відповідь заступника начальника управління Володимира Лапюка була точно такою ж, як і на початку інформаційного шляху: "управління житлово-комунального господарства інформацією щодо парків та зелених зон, які ввійшли у відповідний міський реєстр, не володіє".

Натисніть для збільшення
Натисніть для збільшення















Замкнуте коло, яке може видатись кумедним лише на перший погляд. Адже, якщо парки, банально, ніхто не порахував, значить і за те, що у них діється, ніхто не відповідає, чи не так?

Чи змінить ситуацію наявність реєстру - питання риторичне, бо ж хоч парк Шевченка і захищають, і навіть надали загальнодержавного значення, це аж ніяк не заборонило захопити його землю.

Кажуть, найважче - розпочати. Далі має бути легше. Рахувати зелені зони міста можна, наприклад, від трьох "об’єктів", які назвали у департаменті екології та природних ресурсів. Сподіваємося, реєстр таки з’явиться і про нього буде відомо бодай якомусь відомству.

P.S. Коли у редакцію надійшла остання відповідь, котра замкнула це коло невідомості, працівниця одного з відомств, до якої звернулася за уточненням, несміливо запитала:

- Скажіть, а вам хтось цей перелік надав?

- Ні, - чесно відповіла.

- Я чогось так і думала. Але вже самій цікаво стало, скільки тих парків...






На правах реклами