Ми у Facebook
07.11.2013, 12:19

Запитання - відповіді: Податок на нерухоме майно

Пропонуємо вашій увазі роз’яснення платникам податку на нерухомість.
- До якої ДПІ власники об’єктів житлової нерухомості – фізичні особи сплачують податок на нерухоме майно?

- Законом України №403-VII від 04.07.2013 року змінено порядок адміністрування податку на нерухоме майно та порядок його сплати фізичними особами. Так, відповідно до п.265.7 ст. 265 ПКУ, обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів оподаткування, які перебувають у власності фізичних осіб, провадитиметься органом державної податкової служби за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості, а не за місцезнаходженнями кожного з об'єктів, як це передбачалося, що значно спростить та полегшить для громадян сплату податку, оскільки не потрібно буде їздити для сплати податку в різні населені пункти.

Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку, обчисленого згідно з пп. 265.7.1 ПКУ, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової нерухомості, будуть надсипатися громадянину – платнику податку органом державної податкової служби за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

- Як юридичні особи звітуються та сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

- Платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають до контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально (п.п. 265.7.5 п. 265.7 ст. 265 ПКУ).

Згідно п.п. 265.9.1 п. 265.9 ст. 265 ПКУ податок сплачується за місцем розташування об’єкта оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.

Власники житлової нерухомості з 2014 року мають платити податок

- Який порядок обчислення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у разі отримання об’єкта житлової нерухомості у спадщину після смерті його власника?

- У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника - починаючи з місяця, в якому виникло право власності.

Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності (п. 265.8 ст. 265 ПКУ).

Тобто, для фізичної особи, яка отримала об’єкт житлової нерухомості у спадщину після смерті його власника, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки обчислюється контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації), починаючи з місяця, в якому виникло право власності.

Хочете купити квартиру в Рівному? Пропонуємо всі свіжі оголошення

- Чи є сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за приватизовану кімнату в гуртожитку та яка пільга застосовується в даному випадку?

- Відповідно до ст. 127 Житлового кодексу України від 30 червня 1983 року № 5464-Х зі змінами та доповненнями, гуртожитки є спеціально збудованими або переобладнаними для цього житловими будинками, які призначені для проживання робітників, службовців, студентів, учнів, а також громадян у період роботи чи навчання.

Тобто, приватизована кімната в гуртожитку є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. База оподаткування зменшується незалежно від кількості квартири/квартир, що перебувають у власності фізичної особи - платника податку - на 120 кв.метрів, якщо власник не використовує дане майно з метою одержання доходів (здавання в оренду, лізинг, використовування у підприємницькій діяльності).

Податківці відповіли на актуальні питання рівнян

- Яким чином буде обчислюватись податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо протягом року в родині з’являється третя дитина?

- Відповідно до 265.2.2 п. 265.2 ст. 265 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, об’єкти житлової нерухомості, в т.ч. їх частки, що належать фізичним особам, які відповідно до закону мають статус багатодітних або прийомних, або малозабезпечених сімей, опікунів, піклувальників дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю, опікуна, піклувальника.

Родина, в якій з’являється третя дитина, при наявності документів (посвідчення тощо), що підтверджують статус багатодітної сім’ї та дітей з такої сім’ї, починаючи з місяця набуття статусу багатодітної сім’ї не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за умови перебування у власності такої сім’ї не більше одного житлового об’єкта. За період з 01 січня звітного року до початку того місяця, в якому було набуто статус багатодітної сім’ї, податок сплачується на загальних підставах.

Платник податку має право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних, зокрема, щодо права на користування пільгою зі сплати податку.
податку.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини