Ми у Facebook
07.11.2013, 15:41

Рівненських чиновників перевірили на знання української мови [+Фото]

З нагоди Дня української писемності та мови рівненських чиновників перевірили на знання поезій Тараса Шевченка та вміння розмовляти літературною українською мовою. Хто показав які результати і яку оцінку собі поставив міський голова Рівного Володимир Хомко? Читайте далі!
На одну годину сесійна зала Рівненської міської ради перетворилася на осередок української культури, мови та поезії. До Дня української писемності та мови, який відзначатимуть 9 листопада, тут провели перевірку міських посадовців на знання поезії Великого Кобзаря та вміння редагувати словосполучення.

Перевірити себе вирішили, зокрема, міський голова Рівного Володимир Хомко, заступник міського голови Галина Кульчинська, керуючий справами міськвиконкому Святослав Власюк, начальник управління культури і туризму міськвиконкому Валерій Марченко та інші небайдужі до питань розвитку рідної мови.



Перше завдання, яке запропонували усім присутнім - вставити слова, словосполучення та речення, пропущені у відомих рядках Тараса Григоровича Шевченка. На виконання завдання присутнім дали 7 хвилин. За цей час потрібно було заповнити пропуски у 6 строфах віршів Великого Кобзаря.


Наймилозвучніші слова української мови


Більше фото

З цим завданням присутні впоралися без особливих проблем. Після виконання завдання міський голова Володимир Хомко зачитав 4 рядочки вірша "І мертвим і живим, і ненародженим...":

Наша дума, наша пісня
Не вмре, не загине...
От де, люде, наша слава,
Слава України!



Більше проблем виникло при виконанні завдання відредагувати словосполучення, написане суржиком. Для прикладу:

Проведені міроприємства - проведені заходи;
Згідно наказу - згідно з наказом;
Прийняти міри - вжити заходів.


Таких словосполучень було 12, відповідно 1 правильна відповідь - 1 бал. Так, міський голова Рівного дав 10 правильних відповідей, за що отримав тверду "5" - 10 балів. Заступник міського голови Галина Кульчинська також розповіла, що допустила 2 помилки.

Усі вивіски хочуть перекласти українською мовою [ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ]

Більше фото

-Раніше дехто вважав, що українською розмовляють люди "другого сорту". Зараз Рівне - україномовне місто, де безумовно поважають і тих, хто розмовляє російською, - підсумував міський голова Рівного Володимир Хомко. - Поважаймо нашу мову, вдосконалюймо її!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ