Ми у Facebook
26.11.2013, 18:00

До річниці Майдану-2004: як з'явилося свято День Свободи [+Відео]

22 листопада Україна відзначила День Свободи. Також цього дня, але вже через 9 років, в Україні почався новий майдан - за євроінтеграцію. Згадаймо, що OGO.ua писав про Майдан-2004.
Це свято було встановлено Указом Президента Віктора Ющенка на честь початку Помаранчевої революції в 2004 році — “з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, виховання у громадян почуття національної гідності, враховуючи історичне значення революційних подій осені 2004 року, які засвідчили волелюбність Українського народу, його прагнення до свободи і демократичних цінностей, та на підтримку ініціатив громадськості постановляю: Установити в Україні День Свободи, який відзначати щорічно 22 листопада”.

Євромайдан у Києві. ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ

22 листопада 2004 року — дата початку Помаранчевої революції в Україні, кампанії загальнонаціональних протестів, мітингів, пікетів, страйків та інших акцій громадянської непокори, організованої та проведеної прихильниками Віктора Ющенка, основного кандидата від опозиції на президентських виборах у листопаді-грудні 2004 року.

Акція почалася після оголошення Центральною виборчою комісією результатів другого туру президентських виборів (у результаті першого визначилися два кандидати — Віктор Ющенко і Віктор Янукович), згідно з якими переміг Віктор Янукович. Після рішення Верховного Суду було проведено повторне голосування другого туру, в результаті якого Президентом України став Віктор Ющенко.

Українці, обурені призупинкою євроінтеграції, вийшли на Євромайдан [Фото+Відео]

Помаранчева революція через шість років для багатьох українців стала періодом розчарувань, для декого — приводом із ностальгією згадати про події осені 2004-го.

Портал OGO.ua усіх, хто вірить у принципи та ідеали Майдану, вітає з Днем Свободи в Україні. Посміхніться один одному у цей святковий день! З оптимізмом подивіться у завтрашній день. Усі теперішні суспільні негаразди — лише мить на тлі нашої історії.

До 5-ої річниці Майдану телеканал "Рівне 1" підготував документальний телепроект "Україна - це ми: уроки листопада-2004". Автор фільму, головний редактор Видавничого дому "ОГО", ведучий програми "Телепресклуб" Віталій Голубєв, зібрав свідчення учасників та очевидців подій Помаранчевої революції, які в ті дні перебували по різні боки політичних барикад. Нині, коли розстановка політичних сил у державі знову радикально змінилася, особливо цікаво проаналізувати ставлення до подій Майдану, висловлене місцевими політиками рік тому.

Частина 1


Частина 2


Частина 3


Частина 4


Матеріали по темі:
6 уроків майдану





На правах реклами