Ми у Facebook
04.12.2013, 00:21

Сьогодні православні святкують Введення, а католики вітають усіх Варвар

Сьогодні, 4 грудня, – Введення в храм Пресвятої Діви Марії. Празник Введення належить до дванадцяти великих празників. Він має один день перед - і чотири дні посвяття.
Батьки Пресвятої Богородиці св. Йоаким і Анна, будучи бездітними, дали обіцянку, що якщо в них народиться дитина, то вони віддадуть її на службу Богові у Єрусалимський храм. Господь Бог вислухав їхні молитви і дав їм доньку. Коли їй виповнилося три роки, батьки привели її до храму і віддали в руки первосвященика Захарії, батька св. Івана Предтечі. Тут Пресвята Богородиця перебувала тривалий час аж до заручин з св. Йосифом.

У календарному циклі українського народу це свято замикає осінній сезон і починає зимовий. Початок нового господарського року у введенських повір’ях виступає ясно: до Введення можна копати землю, від Введення до Благовіщення не можна; жінки запасаються глиною до Введення. Від Введення до дев’ятого четверга не годиться бити білизну на воді праниками, бо то, мовляв, шкодить ниві, може навести бурю. З цих самих мотивів треба й коноплі потерти до Введення.

Свята та іменинники 27 листопада - 4 грудня

Як на Новий Рік (а також і на Різдво і на Великдень) - хто перший прийде на Введення до хати, той буде першим "полазником", себто тим, що приносить добро чи якесь лихо. «Коли ввійде (першим) молодий, гарний, здоровий чоловік, а до того зі грошима, то це добра ворожба: весь рік у хаті будуть усі здорові і будуть гроші вестися. Коли ж увійде старий, хворий, особливо стара баба, або коли хтось прийде чогось зичити, – то це злий знак».

Народна прикмета: Скільки на Введення води, стільки на Юрія трави; як на Ввдення вода, то в літі молоко.

У католицькому літургійному календарі 4 грудня - День Святої Варвари. Річне коло римсько-католицьких свят, постів та пам'ятних днів починається саме з Дня Святої Варвари. Свята Варвара вважається покровителькою ремісників.





На правах реклами