Ми у Facebook
07.12.2013, 11:10

Перерахунок пенсій у грудні 2013 року: кому і скільки

Роз'яснення Пенсійного фонду про перерахунок пенсій з 1 грудня: отримайте достовірну інформацію з перших уст!
Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» з 1 грудня 2013 року на Рівненщині провели автоматизований перерахунок пенсій з 1 грудня 280,6 тис. пенсіонерам на суму 14,6 млн. грн. Середній розмір підвищення склав 52,1 грн. Пенсії зросли у зв’язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму, який для осіб, що втратили працездатність, з 1 грудня становить 949 гривень.

- Основний розмір пенсії залежить від величини страхового стажу та розміру заробітної плати, яку отримував пенсіонер до виходу на пенсію, а також від надбавок, переважна більшість яких встановлюється у певному відсотку до прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, - нагадує начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Рівненській області Василь Петняк. - Виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, зросли найменші виплати інвалідам війни усіх трьох груп та інвалідам-ліквідаторам Чорнобильської катастрофи, учасникам бойових дій, додаткові пенсії потерпілим від аварії на Чорнобильській АЕС, пенсії за особливі заслуги перед Україною, мінімальні виплати шахтарям, почесним донорам, а також підвищення до пенсії ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань, членам сімей загиблих та померлих інвалідів війни, "дітям війни", розмір державної соціальної допомоги на догляд, щомісячної доплати до пенсії непрацюючим пенсіонерам, вивільненим у зв’язку із закриттям Чорнобильської атомної електростанції, мінімальної пенсії для інвалідів, військовослужбовців строкової військової служби та по втраті годувальника, призначеної членам їхніх сімей та деяким іншим категоріям пенсіонерів.



Новий порядок перерахунку пенсій

Наприклад, інваліди війни першої групи отримуватимуть мінімум 2704,65 грн., мінімальна пенсія шахтарів зросте до 2847 грн., а доплата на одного утриманця у зв’язку з втратою годувальника-шахтаря внаслідок травми чи профзахворювання зросте до 949 гривень. Мінімальна пенсія збільшиться на 55 грн., зросте і доплата пенсіонерам за понаднормативний стаж роботи, за який оплачується у відсотках до основного розміру пенсії, а для тих, хто отримує пенсію за спеціальними законами, підвищення може стосуватися лише надбавок, які вираховують від розміру прожиткового мінімуму.

У страхових компаніях "Оранта" та "УПСК" введено тимчасові адміністрації

- Ті пенсіонери, яким з 1 травня 2012 року відповідно до соціальних ініціатив Президента України дали доплату до 100 грн., отримуватимуть її і надалі понад мінімальний розмір, - наголосив очільник Пенсійного фонду на Рівненщині.

Ветеранам війни, які воювали в Японії, підвищили пенсії

Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» передбачено, що розмір пенсії, обчислений відповідно до ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (мінімальний розмір пенсії та доплата за понаднормовий стаж), у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, підвищується лише непрацюючим особам.
Право на такий перерахунок працюючі пенсіонери матимуть після звільнення з роботи. При цьому пенсія буде перераховуватися з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, який встановлений на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.
Після проведення перерахунку та призначення нових пенсій середній розмір пенсії станом на 01 грудня 2013 року складає 1337,22 грн., порівняно з 01.12.2012 (1267,33 грн.) її розмір зріс на 69,89 грн. або на 5,52 відсотка. Пенсії в нових розмірах будуть виплачені у грудні 2013 року.

У Пенсійному фонді запевнили, що фінансування пенсійних виплат на грудень 2013 року уже розпочато.





На правах реклами