Ми у Facebook
10.12.2013, 19:03

"Круглий стіл" Президентів: що пообіцяв Янукович [+Відео]

Частину затриманих за час Євромайдану буде звільнено. Таку обіцянку дав Президент України Віктор Янукович під час круглого столу за участі екс-президентів України 10 грудня. Тим часом проведення круглого столу за участю влади і опозиції планують вже на середу, 11 грудня.
"Я мав розмову вчора пізно увечері, чергову розмову, із Генеральним прокурором, як іде слідство, і що там виявлено. Я звернувся із проханням знайти можливість, там де немає таких жорстких порушень, знайти можливість і звільнити частину людей, які умовно кажучи не мали таких грубих правопорушень", - заявив Президент України Віктор Янукович. "Я думаю, що сьогодні це питання буде вирішено. Мені важко зараз сказати скільки людей буде звільнено, але обов’язково такі люди будуть звільнені. Ті у кого є малі діти, молоді сім`ї і т.д. Все буде враховано, і обов’язково все буде зроблено", - додав Віктор Янукович. Глава держави заявив, що "виявлено правопорушників із двох сторін". "На сьогоднішній день люди, які приймали, з боку правоохоронних органів, вони кажуть одне, що на них нападали – вони захищались, а потім перевищили свої можливості. Ті хто нападав кажуть своє. В цьому треба обов’язково розібратися", - заявив він, додавши, що "є винні із однієї і другої сторони", повідомляє "Українська правда".

Фотофакт: українці масово прямують до Києва



Віктор Янукович нагадав, що "зі сторони правоохоронців уже є відсторонені від посад, зі сторони мітингувальників – затримані рішеннями судів". На зауваження президента Леоніда Кравчука про те, що у цивілізованих країнах протестувальників "не б'ють". "Силовики мають знати – бити заборонено", - додав він. На що Янукович сказав: "Так, так. Безумовно". "Виправдання тут абсолютно нікому немає бути, коли раз таке сталося, то ми маємо розслідувати демократично і на рівних умовах", - продовжив Кравчук, уточнивши, що "має бути закон". При цьому Янукович прокоментував це все словами "Безумовно" і "Тільки так".



Як зі Львова поїхати на Євромайдан до Києва

Леонід Кравчук зазначив, що Янукович, як Президент, "має пообіцяти рівні умови розслідування". "А поки що люди на волі. Нікого за гратами не тримаємо. Порушили закон із обох боків. Почали порушувати закон при всьому тому ті, хто прийшов розганяти Майдан. Це факт реальний, і ми не можемо цього заперечувати", - заявив екс-Президент. "Там де це можливо, це обов'язково буде зроблено, але суд підміняти ми не будемо", - відповів Янукович.



Тим часом Президенти Леонід Кравчук і Леонід Кучма натякнули Віктору Януковичу, що виходом з політичної кризи може стати відставка прем'єра. Зокрема Кравчук згадав "революцію на граніті": "Коли студенти лягли на граніт, я голова Верховної Ради прийшов до них і сказав: ходімо до Верховної Ради. Ми прийшли, зробили спеціальне засідання, дали слово студентам. Вони висловилис свої думки і побажання, і ми на основі цих думок і бажань прийняли постнанову ВР, ніхто нікого не бив". На цих словах Кучма втрутився і сказав: "І пішов у відставку хто - прем'єр". Леонід Кравчук додав: "Сам пішов до речі, люди не так часто пишуть добровільно, чекають поки їх хтось підштовхне. Я просив особисто". "Ми маємо вчитись демократії", - зазначив перший Президент незалежної України.

Між тим, проанонсований раніше круглий стіл за участю представників влади і опозиції тепер обіцяють провести у середу, 11 травня. У вівторок представників опозиції в палаці "Україна" не було. Самі опозиціонери кажуть, що їх не запросили.

Тим часом у прокуратурі вже прореагували на заяву Президента щодо можливості звільнення частини затриманих під час подій на Євромайдані. У заяві відділу зв'язків із засобами масової інформації Генпрокуратури йдеться про те, що прокуратура запропонує судам змінити запобіжний захід для деяких заарештованих учасників Євромайдану.

Китайці створили мультик про Януковича [+Відео]

"Завершено першочергові слідчі дії у кримінальному провадженні стосовно порушення громадського порядку та провокацій під час проведення мирних акцій у м.Києві", - уточнили у відомстві. "Встановлено осіб причетних до порушень громадського порядку та нанесення тілесних ушкоджень працівникам правоохоронних органів, затримано підозрюваних, їм обрано запобіжні заходи, допитано безпосередніх свідків подій та вивчено відео і фото матеріали", - розповіли у Генпрокуратурі. "Наразі, органами прокуратури Києва вивчається можливість обрання деяким раніше заарештованим особам менш жорсткої міри запобіжного заходу", - йдеться у заяві. "Прокурори-процесуальні керівники, погоджуючись із позицією слідчих та враховуючи сімейні обставини підозрюваних (наявність на утриманні неповнолітніх дітей та ін.), в порядку апеляційного оскарження, у клопотаннях ставитимуть перед судом питання про заміну деяким, раніше заарештованим, особам міри запобіжного заходу на таку, що не пов’язана з триманням під вартою", - зазначили у Генпрокуратурі. "Однак, можлива зміна запобіжного заходу не звільняє підозрюваних від кримінальної відповідальності", - наголошується у заяві. "У разі невиконання підозрюваною особою обов’язків, що передбачені тим чи іншим запобіжним заходом, до неї повторно може бути застосовано міру запобіжного заходу у виді взяття під варту", - уточнили у прес-службі Генеральної прокуратури України.





На правах реклами