Ми у Facebook
15.12.2013, 11:38

Спортсмени відмовились вчиняти бійки на Євромайдані за 1000 гривень – сповідь "антимайданівця"

Спортсмени, звезені в Київ на "антимайдан", масово відмовились вчиняти криваві провокації на Євромайдані – і за власний рахунок роз’їхались по домівках.
Про це Радіо Свобода розповів в інтерв’ю хлопець на ім’я Руслан, який попросив не називати його прізвища. Він розповів, що організатори поїздки обіцяли по 1000 гривень кожному, хто спровокує бійку на майдані Незалежності. Утім, хлопці відмовились від цього плану, коли побачили Євромайдан на власні очі. Руслан каже, що працює бухгалтером на заводі та тренує дітей заняттями з боксу.

Антимайдан: відео

– У нас на Черкащині це зараз інформація номер один, що на мітингах в Києві можна легко заробити гроші. До такої міри вантажать автобуси, що нема вже куди сісти. Бажаючих заробити більше, ніж місць. Платять так: хто стоїть зранку і до третьої дня (це в основному пенсіонери) – то це 100 гривень. А молодим хлопцям платять до 300 гривень, стояти треба з 8-ї ранку до 8-ї вечора. Дуже багато їдуть алкашів, бомжів, безробітних. Дуже багато малолітніх студентів. Їх автобусами прямо з-під ПТУ забирають.

– Особисто Ви з якою метою їхали?

– Я вже не вперше їду, щоб заробити. Вже стояв у Маріїнському парку. Цього разу нас був автобус – 30 людей, всі чоловіки здорові, з них нас 11 спортсменів. Організовує нас місцевий Звенигородський депутат від Партії регіонів.

– Ви одразу знали, що Вас везуть, щоб ви вчинили бійки на Євромайдані?

– Ні, ми думали, що ми просто стояти їдемо. Вже на під’їзді до Києва, на Одеській площі зайшов «старший» в автобус і сказав: «Хто сьогодні буде робити «кіпіш» на Майдані, то тим буде тисяча при любих і ще ми добавимо, якщо все вдасться». Потім нам занесли в автобус ящик горілки і бутерброди, і сказали «Щасливого дня!»

– Що саме треба було робити?

– Ми повинні були прийти з прапорами Партії регіонів і спровокувати Євромайдан на бійку, а тоді за нас мав заступитися «Беркут». Типу, що ми прийшли по-людськи, а вони з нами так. Нам казали «Беркут» вмішається, вас там геть не буде видно, вас одразу заберуть». Ми підійшли до Євромайдану, подивились скільки людей на ньому стоять – і дуже багато людей відмовилось це робити.

– Що саме Вас зупинило?

– Одних зупинило, що мало грошей за таке дають. Других – що на Майдані теж достатньо здорових хлопців. Дивіться, нас з усіх областей саме з цією метою привезли, десь півтори тисячі людей. Це вийшло б, якби ми всі разом пішли – то ми б це могли зробити, годину десь протрималися б. Ми вивчили всі шляхи відступу і вже знали як відступити.

– Як? Де це «слабке місце»?

– «Глобус». Виходиш через «Глобус», переходи – і все. У вас тут це найслабше місце, на Євромайдані. З точки зору планування ця провокація могла б вийти, якби йшли всі разом. Але малими групами – це нереально. Ми подивились, зробили висновок. І майже всі поїхали додому. Більшість уже вдома. Своїм ходом, на автобусах, потягах.

– Ви про своє рішення когось поставили до відома?

– Так, старшому. Сказали: «До побачення». І сказали, щоб більше нас не турбували по таких поводах. Постоять, заробити гроші – це одне, а йти робить провокацію – це не наше.

– Як Ви ставитесь до таких вимог Євромайдану як відставка уряду та президента?

– Я підтримую їх. Особливо, президент має піти у відставку. Нам подобається Євромайдан, але ми не організовані. Ми можемо працювати на цей майдан, ми хочемо допомогти. Навіть грошей не треба. Організуйте нас. Я можу однієї миті привезти чоловік 250. І дуже багато людей піде. Всі люди, з якими я їду, ми душею тут, на Майдані – а тілом там, за гроші. Якби те саме давав Євромайдан – уже б Яника не було. Він уже б знявся. Сам. Тому якщо нам дадуть хоча б якусь допомогу – і згрупують, дадуть автобуси – дуже багато б людей поїхало.

– Тільки за гроші?

– Не тільки. Багато хто пішов би за ідею.

– Складно при цьому стояти на Європейській, слухати промови політиків, яких Ви не підтримуєте?

– Так. Це через те, що є змога заробити. А взагалі вони нас за людей не сприймають. Дрібниця, але я можу вам дати попробувати чай, який там дають – я в термос набрав. Я випив тут на Майдані чай – запашний, гарний. А на Європейській – пойло, а не чай. Прілий, заварка якась списана, стара.

– Що будете робити далі?

– Хочу познайомитись з кимось, поговорити, як можна організувати людей, щоб сюди приїхати. Якщо нам дадуть автобуси – ми приїдемо підтримати Євромайдан.





На правах реклами