Ми у Facebook
07.01.2014, 12:03

У Рівному буде нова мистецька премія: кому і за що даватимуть 10 000 гривень? [+Відео]

Премія носитиме ім'я Василя Павлюка - відомого у Рівному музиканта, фольклориста та аранжувальника, який пішов з життя у 2010 році.
На премію зможуть претендувати митці та творчі колективи Рівного, які працюють у галузі відродження українського фольклору.

- Люди, які ведуть пошукову роботу, шукають пісні, українські обряди, звичаї, традиції, їх зберігають і популяризують - оці люди також будуть мати свою відзнаку в місті Рівне, - розповіла телеканалу РТБ заступник міського голови Рівного з гуманітарних питань Галина Кульчинська. - Ми розуміємо, що в переважній більшості лауреатами цієї премії будуть творчі колективи, де точно не одна людина. Ми просимо 10 тисяч гривень".

У Рівному встановили різдвяного дідуха [+Фото]

Нагадаємо, у Рівному вже існують дві міські мистецькі премії - літературна імені Уласа Самчука та в галузі образотворчого мистецтва імені Георгія Косміаді. Вручення обох відзнак уперше відбулось на початку 2013 року. Першим лауреатом премії імені Уласа Самчука став відомий рівненський письменник Євген Шморгун, а відзнаки імені Георгія Косміаді був посмертно удостоєний знаний рівненський художник Костянтин Литвин. Премію отримала його дружина пані Валентина.

Першою мистецькою премією Рівного відзначили Литвина

Давайте більше дізнаємось про людину, ім'я якої носитиме нова мистецька премія у Рівному. Отже, розповімо про Василя Павлюка і фольклорний ансамбль "Горина".

Співає "Горина"


Сюжет РТБ про вечір пам'яті Василя Павлюка у Рівному

Фольклорний колектив "Горина" був створений у 1979 році на кафедрі хорового диригування Рівненського державного інституту культури (пізніше він увійшов до складу Рівненського державного гуманітарного університету). Спершу колектив мав назву "Барви Полісся". Нині "Горина" - один з найпопулярніших фольклорних колективів Рівненщини, переможець всеукраїнських, регіональних та міжнародних фольклорних фестивалів у Словакії, Польщі, Македонії, Росії, Італії, Білорусії, Австрії. Основу репертуару "Горини" складають автентичні пісні, записані керівниками та учасниками ансамблю під час фольклорних експедицій у найвіддаленіших куточках Рівненщини. У Рокитнівському, Зарічненському, Дубровицькому районах із уст місцевих жителів вдавалося почути унікальні зразки народної творчості. Репертуар “Горини” неймовірно різноманітний: це обрядові, історичні та побутові пісні (колядки, щедрівки, веснянки, купальські, кустові, петрівчані, весільні, жнивні, стрілецькі, повстанські, ягідні), канти та пісні в обробці Василя Павлюка та пісні на слова Лесі Українки, Тараса Шевченка, твори духовної тематики. У 1994 році засновник колекетиву Василь Павлюк передав керівництво ансамблем вихованцям «Горини» Сергію та Людмилі Востріковим.

Використана інформація з групи "Горина" у мережі "В Контакте"

Фото: суспільно-політичний журнал "Україна"





На правах реклами