Ми у Facebook
12.01.2014, 11:15

Рівненська АЕС розширює міжнародну співпрацю

Представництво Московського центру Всесвітньої асоціації організацій, які експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС-МЦ) створено нещодавно на Рівненській АЕС.
Як повідомили з управління інформації та зв'язків з громадськістю Рівненської атомної електростанції, представником ВАО АЕС на майданчику станції в грудні 2013 року призначений Дмитрій Галкін, який до цього працював заступником начальника цеху радіаційної безпеки РАЕС і добре знає станцію зсередини. Завдання представника – на місці координувати роботу щодо взаємодії атомної станції та ВАО АЕС. Таким чином, упродовж 2014 року регіональні представництва були створені на всіх АЕС України.

За словами Дмитрія Галкіна, необхідність створення представництв Всесвітньої асоціації операторів АЕС безпосередньо на майданчиках атомних електростанцій виникла після аварії на японській АЕС «Фукусіма» в березні 2011 року з метою удосконалення взаємодії між ВАО АЕС та експлуатуючими організаціями.

Рівненська АЕС підключила четвертий блок до енергосистеми країни

– Після аварії на АЕС «Фукусіма-1» ядерне співтовариство взяло на себе зобов'язання оновити і зміцнити Всесвітню асоціацію операторів АЕС, – говорить Дмитрій Галкін. – Керівники експлуатуючих організацій одностайно визнали, що ядерна галузь змінилася безповоротно, і, щоб рухатися вперед, асоціація стала вимогливою до своїх членів. Була створена постфукусімська «Комісія Мітчелла», яка вивчила уроки аварії та виробила рекомендації щодо реформування ВАО АЕС. Основні рекомендації стосуються розширення сфери діяльності ВАО АЕС, розробки всесвітньої комплексної стратегії аварійного реагування на події, підвищення рівня довіри асоціації (включаючи важливі зміни в програмі партнерських перевірок), підвищення рівня престижності та прозорості ВАО АЕС, а також підвищення внутрішньої узгодженості дій між чотирма регіональними центрами ВАО АЕС.



Одним із напрямків розвитку стало створення інституту представників регіональних центрів на майданчиках АЕС. Упродовж 2012-2013 років були створені представництва Московського центру ВАО АЕС-МЦ на майданчиках усіх атомних станцій радянського (російського) дизайну. Проведено конкурси і відібрано кандидатів для роботи представниками ВАО АЕС-МЦ на всіх АЕС Московського центру. Створення інституту представництв пов'язане з необхідністю більш детального моніторингу експлуатаційного стану АЕС, розширення обміну міжнародним досвідом і надання технічної підтримки.

На Рівненській АЕС завершили роботу російські експерти

Для забезпечення продуктивної роботи представника на майданчику РАЕС організований офіс представництва ВАО АЕС-МЦ. За словами Д.Галкіна, представники ВАО АЕС-МЦ, володіючи знаннями та досвідом за програмами ВАО АЕС та маючи детальну інформацію про стан АЕС, сприяють забезпеченню більш тісної взаємодії між атомною станцією і ВАО АЕС-МЦ щодо організації підтримки АЕС, спрямованої на максимально можливе підвищення безпеки та вдосконалення експлуатації на конкретній атомній станції. Крім цього, регіональні представники проводять систематичний моніторинг стану експлуатаційної безпеки. У звітах вони відображають поточний стан і визначають тенденції.

- Завданням представника ВАО АЕС-МЦ є і встановлення тісних партнерських відносин з персоналом станції, зокрема, з керівниками вищої ланки. Вибудовуючи відносини на основі довіри, достовірності та поваги при збереженні порядності у всіх взаємодіях, представники ВАО АЕС можуть найбільш ефективно здійснювати моніторинг АЕС та організовувати підтримку, спрямовану на підвищення експлуатаційної безпеки членів ВАО АЕС-МЦ, – підкреслює Дмитрій Галкін.

Як нагадує "Укрінформ", на Рівненській РАЕС експлуатуються чотири енергоблоки сумарною потужністю 2835 МВт. Це перша АЕС в Україні з водо-водяними енергетичними реакторами (ВВЕР), єдина станція з реакторами серії ВВЕР-440 (проект В-213). У 2010 році на РАЕС було уперше продовжено термін експлуатації першого і другого енергоблоків на 20 років - до 2030 і 2031 року відповідно. Експерти відзначають, що продовження термінів експлуатації діючих АЕС на надпроектний період, передбачений початковими проектами, є одним із найбільш ефективних напрямів забезпечення окупності капіталовкладень в ядерно-енергетичний комплекс.

Довідка
Всесвітня асоціація організацій, що експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС), об'єднує всіх операторів АЕС світу. Вона сприяє обміну досвідом експлуатації, щоб її члени могли працювати спільно для досягнення найвищого рівня безпеки та надійності при експлуатації своїх АЕС. У рамках ВАО АЕС всі організації, які експлуатують АЕС, можуть спілкуватися і обмінюватися інформацією один з одним в атмосфері співпраці та відкритості. Членство у ВАО АЕС здійснюється через один або кілька напівавтономних регіональних центрів, розташованих в Атланті, Москві, Парижі, Токіо, і залежить від географічного розташування або типу реакторної установки. Так, Московський регіональний центр об'єднує АЕС та експлуатуючі організації Вірменії, Болгарії, Угорщини, Литви, Індії, Китаю, Ірану, Росії, Словаччини, України, Фінляндії та Чехії.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ