Ми у Facebook
17.01.2014, 15:40

На Рівненщині знайшли дзвін, який пролежав під землею 70 років

В Межирицькому монастирі, що на Острожчині, знайшли церковний дзвін, який пролежав у землі близько 70 років.
Коли на західноукраїнські землі у ХХ столітті прийшла радянська влада, ченці монастиря, що у селі Межиріч Острозького району, вирішили вберегти від наруги деякі церковні реліквії. У тому числі й унікальний дзвін, який впродовж віку скликав тутешній люд на службу Божу. Його зняли з дзвіниці і заховали в тайнику, аби мідь, як було в інших приходах, не переплавили на господарчі цілі.

Де саме сховали - довгий час ніхто з тих хто знав, не зізнався. А потім свою печать на схованку поклала війна, за нею – новий тотальний наступ комуністичної влади на церкви. Ці суспільні катаклізми зрештою призвели до того, що у Межирічі монастир перестав існувати аж до дев’яностих років минулого століття, коли тут почалося відродження скиту. З часом і на відновленій дзвіниці з’явилася обновка, а про колишній дзвін люд поволі почав забувати.



На Рівненщині знайшли столітній хрест-мощівник

Аж раптом знайшлися координати схованки, що вказували на місцину, про яку надзвичайно важко було здогадатися. Дзвін закопали всього за п’ять метрів від дзвіниці, під доріжкою, яка веде до Троїцької церкви. По ній пройшла сила-силенна віруючих, і ніхто навіть гадки не мав, що таїться під ногами.

Рівненська область: більше 30 лебедів оселилося біля Острога

У 2013 році братія монастиря вирішала відреставрувати дзвіницю, адже вона була незадовільному стані. Під час ремонтних робіт було зняти шар штукатурки та знайдено вишкрябані слова та цифри. Після детального вивчення та аналізу стало зрозуміло, що це координати закопаного древнього дзвона, знятого з дзвіниці перед війною. Братія вирішила викликати професійних пошуковців зі спеціальним обладнанням. І сучасна апаратура показала, що в землі лежить саме дзвін. Провести розкопки планують навесні.


За матеріалами: visnyk.lutsk.ua





На правах реклами