Ми у Facebook
07.02.2014, 10:08

В українців активно крадуть гроші з карток за допомогою вірусів

Кількість кіберзлочинів істотно зросла.
Шахраї найчастіше крадуть гроші з банківських рахунків українців віддалено за допомогою комп'ютерних вірусів, які дозволяють красти паролі доступу до банківських рахунків, повідомили експерти, - пише ТСН.ua

Правда, в минулому році аферистам стало складніше це робити, пише "Коммерсант-Украина". Зокрема, за даними МВС, у 2013 році лише 12,5% спроб злочинців увінчалися успіхом - в результаті їм вдалося вкрасти 10,5 млн гривень, тоді як роком раніше втрати клієнтів банків склали 29 млн гривень.

У відомстві запевнили, що шахраям стало складніше красти великі суми з рахунків з використанням систем дистанційного банківського обслуговування. Мова йде про системи "клієнт-банк". "Сума заблокованих або повернених клієнтам коштів склала 76,5 млн грн. Тобто у відсотковому співвідношенні практично доходить до 90%", - повідомив заступник начальника управління з боротьби з кіберзлочинністю МВС Леонід Тимченко. Проте, незважаючи на зменшення вкрадених сум, кількість кіберзлочинів істотно зросла. Якщо в минулому році їх було 468 фактів (з використанням ДБО), то роком раніше - всього 139 випадків. Також в минулому році зафіксували більше 350 випадків використання скримінгових пристроїв.

Крадіжка грошей з використанням систем дистанційного обслуговування в основному відбуваються без фізичної присутності злочинного особи на підприємстві. "Шахрай визначає, на які приблизно сайти зазвичай заходить бухгалтер компанії, і встановлює на них віруси. Комп'ютер бухгалтера заражається, і злочинець може отримати логіни і паролі для доступу в систему "клієнт-банк" підприємства. Після цього шахрай може провести платіж на будь-яку суму",- повідомив директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.

Іноді в шахрайстві беруть участь співробітники підприємств. "Під час входу в систему "клієнт-банк" з'являється вікно, в яке вводиться логін і пароль. За допомогою спеціальних програм шахраї можуть створити підроблене вікно, схоже на справжнє, і отримати цю конфіденційну інформацію. Бувало, що в цьому були причетні колишні топ-менеджери або IT-співробітники компаній",- додав начальник системи безпеки одного з банків.





На правах реклами