Ми у Facebook
04.03.2014, 18:43

У середу, 5 березня, починається католицький Великий піст

20 квітня 2014 Воскресіння Христове відзначають і за григоріанським, і за юліанським, і за вірменським календарем. Такий збіг відбувається тричі на 19 років.
У середу, 5 березня, у християн західного обряду починається Великий піст. Він коротший на три дні, аніж у православних та греко-католиків, які приступили до семитижневого посту у понеділок, 3 березня.

Великий піст - найважливіший і найдавніший з усіх багатоденних постів. Він нагадує нам про сорокаденний піст Спасителя у пустелі. Він же вводить нас у Страсний тиждень, а потім – до радості Свята Свят – Світлого Христового Воскресіння.

Традиційно у Попільну середу (поляки називають її Popielec) вірні католики беруть участь в богослужінні, під час якого священик посипає їхні голови попелом зі спалених гілок, що були посвячені у Вербну (Пальмову) неділю. Священик промовляє тоді слова: "…бо ти є порох і вернешся в порох" (Буття 3:19).

Попіл символізує нетривалість людського життя і смиренність, а також внутрішню переміну людини і очищення.

До речі, цього року Воскресіння Христове відзначається 20 Квітня і за григоріанським, і за юліанським, і за вірменським календарем. У цей день Пасху святкують і православні християни, і греко-католики, і римо-католики, і християни інших конфесій східного та західного обряду.

Зазвичай католицьку Пасху святкують на тиждень або два раніше православної та греко-католицької. Три рази на 19 років Пасхи збігаються. У 2017 році Великдень у католиків та православних теж буде в один день - 17 квітня.

Почему православные и католики празднуют Пасху в разные дни?

Днями, у зв'язку з подіями у Криму та деяких східних областях, Єпископат Римо-Католицької Церкви в Україні звернувся до священиків, богопосвячених осіб та всіх вірних з проханням посилити молитву і піст у намірі порятунку України від війни. Католицькі ієрархи закликали об’єднатися у молитві перед обличчям реальної загрози людській свободі. Молитви та всенічні адорації триватимуть у римо-католицьких парафіях до 9 березня, повідомив Католицький медіа-центр.



На фото: костел Римо-католицької парафії святих Петра та Павла у м. Рівному. Служби Божі (святі меси) тут проводяться і українською, і польською мовами

У католиків не такий суворий піст, як у православних. Що стосується посту тілесного, зокрема їжі, то дозволено його не дотримуватися хворим людям, вагітним і годуючим жінкам. Також можна не дотримуватися посту в гостях, щоб не образити господарів. Або в дорозі – якщо немає можливості знайти поблизу підходящої пісної їжі.

Католицькі свята під час Великого посту:

13 квітня - Вербна неділя (пол. Niedziela Palmowa)
17 квітня - Великий Четвер (пол. Wielki Czwartek)
18 квітня - Велика П’ятниця (пол. Wielki Piątek)
19 квітня - Велика Субота (пол. Wielka Sobota).

Тим, хто збирається відвідати Польщу та інші країни Європи у Великодні дні, слід мати на увазі, що на Пасху 20 та 21 квітня не працюватимуть консульські та державні установи, банки, магазини, обмінні пункти тощо, можливі певні проблеми та затримки під час перетину кордону.





На правах реклами