Ми у Facebook
27.03.2014, 07:37

Міністр економіки Павло Шеремета пообіцяв у Рівному здешевити ведення бізнесу

Для міністра економічного розвитку і торгівлі Павла Шеремети Рівненщина стала другою областю після Донецької, яку він відвідав, вивчаючи бізнес-клімат у регіонах. “Нам важливо чути бізнес і ми, відповідно, теж хочемо бути почутими”, – пояснив міністр логіку таких зустрічей на брифінгу 26 березня.
– Найближчими днями Верховній Раді будуть запропоновані складні рішення. Стан бюджету, м'яко кажучи, поганий. Його потрібно переглядати і зрозуміло, що мова йде про перегляд у бік скорочення, – зізнався рівненським журналістам міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета. – Де в такому разі є джерело зростання? Це невикористаний потенціал нашого бізнесу. Нині ми готуємо цілий пакет законів, спрямованих на полегшення і здешевлення ведення бізнесу. Водночас, складається враження, що найбільше наше обмеження — навіть не законодавство, а ми самі. Ми повинні повірити в себе, що ми — можемо. А завдання держави — не виробляти товар чи послугу, які будуть конкурентними на світовому ринку, а допомогти тим, хто здатний їх виробляти. Потрібно змінювати ставлення державних органів до бізнесу, тому що ріст економіки можливий тільки там. Всім керівникам потрібно перейти від мислення “ми розвиваємо економіку” до мислення, за яким економіку розвиває бізнес, а завдання влади — йому в цьому сприяти.

Рівненщина: на що дозволено і на що заборонено витрачати бюджетні кошти

Перед зустріччю з журналістами Павло Шеремета спілкувався з представниками бізнесу Рівненщини. Розмова проходила за зачиненими дверима, але кореспонденту “ОГО” вдалося довідатись, що термін “здешевлення”, який міністр економіки періодично вживав стосовно необхідних змін у веденні бізнесу, звучав і від рівненських співрозмовників Павла Шеремети. “Потрібно думати, як зробити життя людей дешевшим, – висловив думку під час дискусії за “круглим столом” генеральний директор ТзОВ “Самгаз” Андрій Марков. – Наприклад, наше підприємство випускає доступні за ціною газові лічильники — і довгий час успішно тримається на ринку”.



Інвестиції у Рівному: французів цікавить партнерство в енергозбереженні

– Вартість ведення бізнесу в Україні надто висока, – пояснив тезу про необхідність здешевлення ведення бізнесу Павло Шеремета. – Там є кілька складових, на які ми можемо і повинні вплинути. Перша — це корупційна складова, адже хабарі включаються в ціну товару чи послуги. Зняти це потрібно через боротьбу з корупцією, некорупційний закон про держзакупівлі, тиск суспільства (знаю приклади, коли бізнес приймає рішення і говорить: “Ми не платимо”). Друге — це фінансовий ресурс, який залучає країна. Зараз закінчуються переговори з Міжнародним валютним фондом, а Світовий банк ще два тижні тому оголосив, що збільшує свій портфель в Україні в шість разів. Це гроші недорогі, і тут є прозорі умови, немає політичної складової, яка може бути в іншому джерелі, на перший погляд, здавалося б, недорогих грошей...

Звіт про виконання бюджету Рівного за 2013 рік: фото

Говорячи про податкову систему в Україні, міністр висловив думку, що зміна всього Податкового кодексу — не на часі. А щодо найближчих можливих змін у податковій системі доречніше вживати слово “оптимізація”. “Давайте поки що говорити про оптимізацію податкової системи, про закриття податкових дір, які суттєво зменшують доходи бюджету”, – наголосив Павло Шеремета.





На правах реклами