Ми у Facebook
06.04.2014, 16:38

Поради рівнянкам: якими природними барвниками краще фарбувати яйця [ІНФОГРАФІКА]

Фарбування великодніх яєць - традиція, яку люблять не тільки діти, а й дорослі. Займаючись цим захоплюючим справою, ми заздалегідь відчуваємо дух свята, наближення Пасхи. Тому хочеться щоб наші яйця були яскравими та не шкідливими, для цього варто використовувати натуральні бавники.
Перш ніж приступати до фарбування яєць, слід визначитися з фарбою, яку ви будете використовувати. Всім відомо, що природні барвники набагато краще штучних, так як вони виготовлені без додавання хімії. Коли ми фарбуємо яйце штучними барвниками, то фарба обов'язково потрапить і на саме яйце через тріщини, що загрожує різними отруєннями.

Також, якщо фарбовані яйця зберігаються у вас більше одного дня, то вам тим паче варто використовувати природні барвника для яєць замість штучних.

Кухонні витребеньки для рівнянок: кавовий годинник

Звичайно лідер серед всіх натуральних фарб - цибулиння. Почніть її збирати заздалегідь, тому що від її кількості буде залежати і ступінь фарбування яєць.

Барвник ж готується наступним чином. Складіть всю накопичену лушпиння цибулі в каструлю, залийте її водою і поставте на вогонь. Коли вода закипить, максимально знизьте потужність вогню, накрийте каструлю кришкою, і залиште лушпиння варитися на 2-3 години. Потім, вимкніть вогонь і дайте барвнику охолонути.

Коли ж прийде пора фарбувати яйця, можете вийняти лушпиння з отриманої фарби, а можете її залишити, шкоди ніякої не буде. Покладіть у воду 1-2 ст.л. солі, аби вберегти шкаралупу від розтріскування.

Варіть яйця хвилин 10-15, а потім зніміть каструлю з вогню і, не виймаючи, остудіть яйця прямо в барвнику.

Для того щоб пофарбувати яйця в малиново-червоний колір можна скористатися буряком або буряковим соком:

Ви можете або зварити білі яйця, а потім покласти їх у свіжовичавлений сік буряка. Або відварити яйця в одній каструлі з дрібно нарізаною буряком з додаванням 1 ч.л. столового оцту. Час варіння займає хвилин 15, але для досягнення насиченості кольору не виймайте яйця з фарбувальної рідини до тих пір, поки вони зовсім не охолонуть або взагалі на всю ніч.

Масляна: Млинці із зеленню, часником, скумбрією та горіхами

Жовті, зелені, сині
яйця, в різного ступеня насиченості кольору, ви отримаєте, якщо пофарбуєте по вищеописаному (бурякового) рецептом, використовуючи такі натуральні продукти:

- Для жовтого кольору підходить морква, лимон, апельсин березове листя;

- Для синього кольору - червонокачанна капуста;

- Для зеленого кольору - шпинат, зелені яблука, кропива.








На правах реклами