Ми у Facebook
10.04.2014, 16:08

Римські канікули рівненського фотографа Євгена Фіщука [+Фото]

Усе почалося із короткого повідомлення у соцмережі: «Чи не будете Ви днями в Римі?» – запитав відомого рівненського фотографа Євгена ФІЩУКА потенційний клієнт. Чому б і ні? – подумав Женя і відповів: «Можу бути!».
Євген із дружиною Оксаною давно хотіли відвідати Італію. Тож запрошення познімати оперний концерт у Римі стало хорошою нагодою поєднати цікаву роботу з приємною подорожжю. Читачам журналу «ВІТАЄМО!» подружжя розповіло про найцікавіші моменти не лише власне мандрівки, але й підготовки до неї!

Таксі вдвічі дорожче за переліт

Я вже мав кілька схожих робочих поїздок у 2013 році – фотографував весілля у Варшаві, у Мілані. Для себе зрозумів, що успіх подорожі залежить від попередньої підготовки, від спланованості й продуманості всіх дій. Інтернет нині для цього – найкращий інструмент. За місяць до поїздки в Рим ми з Оксаною забронювали квитки на літак і номери в готелі. Звичайно, найкращий варіант – проживати прямо в центрі міста, тоді не буде жодних труднощів із діставанням до найпривабливіших куточків Риму. Але це надто дорого. Тому на сайті booking.com ми обрали хороший готель з комфортним місцем розташуванням: 15 хвилин прогулянки римськими вуличками – і ти в серці італійської столиці. Номер на двох на три доби обійшовся нам у 90 євро, плюс обов’язковий туристичний збір – 12 євро.
Трансфер Рівне-Варшава-Рим-Варша-Рівне теж виявився відносно недорогим, що нас приємно здивувало. Квиток на автобус до Варшави коштує близько 300 грн. на особу. А за переліт із Варшави до Риму за двох в обидва боки ми заплатили 1700 грн. Тобто квиток на літак із Варшави до Риму на одну людину коштує трохи більше 400 грн. Цікаво те, що таксі з аеропорту в Римі до готелю може обійтися вам вдвічі дорожче! Послуги транспорту в Європі загалом недешеві. Скажімо, за проїзд швидкісним потягом тим же маршрутом у Римі (з аеропорту до готелю) ми заплатили по 8 євро на особу. Проїзд у метро коштує 1,5-2 євро.

"У Римі ми не бачили великих автомобілів, лише маленькі компактні автівки та екомобілі", - розповідають Оксана і Женя
"У Римі ми не бачили великих автомобілів, лише маленькі компактні автівки та екомобілі", - розповідають Оксана і Женя


Телефон замість гіда

Мови ні польської, ні англійської ми з дружиною не знаємо. Ніби й розумієш усе, а сказати щось у відповідь не вистачає сміливості. Та ми не дуже цим переймалися, адже сучасні технології – телефони, планшети, якщо на них заздалегідь встановити потрібні програми (навігатори, перекладачі) – дуже полегшують життя туристам. Наприклад, ми завчасу подбали про карту маршруту від аеропорту в Римі до готелю, зазначивши для себе, яким транспортом туди можна дістатися. Одразу після приїзду за 20 євро ми придбали картку італійського мобільного оператора з доступом в інтернет. А далі – все просто: програма Foursquare (яку я теж іще в Україні встановив на власний смартфон) прив’язується до певної геолокації, тобто до місця, де ти зараз перебуваєш, і показує тобі шлях до найближчих магазинів, супермаркетів, ресторанчиків і так далі. Така програма економить і фінанси, і нерви. Ми не відчували страху від того, що були в чужому місці, й легко знаходили всі потрібні об’єкти. Але варто пам’ятати, що айфони та андроїди, з яких ви постійно заходите в інтернет й користуєтеся такими програмами, дуже швидко «сідають». Тому варто подбати про додатковий акумулятор.







Весняний випуск журналу ВІТАЄМО! розповідає про зміни!..

Головне – добре поїсти на ніч

Перші враження про номер у готелі – фотографи рулять! На фото, які ми з дружиною розглядали на сайті готелю, все здавалося масштабнішим, більшим, а насправді виявилося… трішечки меншим. Та нас це не засмутило, до того ж і привітний персонал, гарне турботливе ставлення до туристів, хороший сервіс зробили своє. Нам було приємно перебувати в тому готелі! У вартість номера входив ще й сніданок. Але… харчування у Римі стало для нас чи не найбільшою несподіванкою. У нас в Україні кажуть: сніданок з’їж сам, обідом поділися з другом, а вечерю віддай ворогу. В Римі ж – усе навпаки. Сніданок там – це кава і круасан, так снідали всі мешканці міста, яких нам довелося бачити в готелі чи в різних кафе. Обідають у Римі теж не надто ситно – сендвіч або паста. А от вечеряють італійці добре! Після 18.00 українці, які хочуть підтримувати гарну фізичну форму, зазвичай, вже не їдять, а в Римі саме після 18.00 всі починають щось жувати. І не скажеш, що італійці страждають від того. Вони всі худощаві! Ми, звісно, італійськими гастрономічними традиціями поцікавилися, але харчувалися як українці: продукти закуповували в супермаркетах і їли за звичним режимом, споживали багато фруктів, оскільки в Римі вони були порівняно недорогими.

Володимир і Дмитро Патіси: «Ваша компанія буде такою, якою ви її бачите!»


У Європі легко бути чемним

Рим оглядали ми на спеціальних автобусах для туристів. Такі автобуси безперервно курсують по місту, по найцікавіших його куточках, а в процесі поїздки гід розповідає історію Риму. Квиток на цей транспорт коштує 16 євро на особу, але діє цей квиток фактично цілу добу. Тобто ти можеш вийти на будь-якій станції, оглянути місцеві вулички, будинки, історичні архітектурні споруди, зайти в музей, наприклад, пообідати десь у кафе, пофотографуватися, а потім сісти на наступний автобус тієї компанії, в якій ти купив квиток, і їхати до іншої станції. І так скільки завгодно разів!
Цікавий висновок, який ми з дружиною зробили після подорожі: у Європі легко бути толерантним і чемним, бо там дуже мало ситуацій, коли тобі некомфортно. У Римі (й так само у Мілані чи Варшаві, де мені довелося побувати) легко дістатися до місця призначення – по місту є вказівники, на зупинках є графіки руху транспорту (і ці графіки діючі, тобто транспорт приїжджає у точно зазначений час!), у автобусах і метро немає тисняви, сервіс обслуговування всюди високого рівня, багато об’єктів, наприклад, заправні станції для автомобілів, автоматизовані, усе чітко, продумано, зручно!



Загалом на триденну подорож до Риму ми з Оксаною витратили близько 6 тисяч грн. Але враження, які ми отримали, варті того! Подорожі дуже розширюють горизонти людського мислення!

Олена ГАВРИЛЮК,
журнал "ВІТАЄМО!", №1(14),2014





На правах реклами