Ми у Facebook
10.04.2014, 13:54

Через депутата з Рівненщини в Україні можуть заборонити ром-колу та бренді-колу

Нардеп від Рівненщини, Юрій Благодир, разом з колегами подав законопроект про заборону виробництва цих напоїв та торгівлі ними
13 народних депутатів України, зокрема і рівненський Юрій Благодир, підготували проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо виробництва і обігу слабоалкогольних напоїв, які містять кофеїн». Якщо Верховна Рада за нього проголосує, в Україні обмежать продаж таких популярних серед молоді слабоалкогольних напоїв, як бренді-кола та ром-кола.

Магазину у Рівному не дозволили працювати цілодобово через скарги мешканців

У пояснювальній записці до законопроекту нардепи доводять, що хочуть заборонити напої через шкоду їх для здоров’я. «Кофеїн є найпоширенішим стимулятором нервової системи, — пояснюють депутати. — Алкоголь у поєднанні з кофеїном становить серйозну загрозу для здоров’я людини. Результати зарубіжних досліджень наводять докази того, що одночасне споживання кофеїну та алкоголю може спричиняти загрозливий стан для здоров’я і життя людини, оскільки кофеїн приховує негативний вплив алкоголю. Коктейль енергетичного напою та алкоголю заважає розумінню справжнього стану сп’яніння: людина нібито не відчуває себе п’яною, але координація рухів та реакції організму гальмуються. Через те, що кофеїн маскує ефект від алкоголю, споживання енергетичних алкогольних напоїв загрожує надмірним вживанням алкоголю і навіть розвитку алкогольної залежності, особливо що стосується молодих людей».

Законопроект, запропонований Юрієм Благодирем, передбачає заборону виробництва слабоалкогольних напоїв, які містять кофеїн в концентрації, що перевищує 0,4 грама на 1 літр напою, крім виробництва на експорт за умови вивезення готової продукції за межі митної території України.

Також передбачає спеціальне маркування для слабоалкогольних напоїв, які містять кофеїн, а також їх розлив у тару не більш ніж 0,5 літра. Законопроект забороняє продаж слабоалкогольних напоїв, які містять кофеїн, в усіх місцях торгівлі з 24 до 6 години, та передбачає супроводження реклами цих слабоалкогольних напоїв спеціальним текстом попередження.

Які російські товари продають в Україні незаконно

У зв’язку зі шкідливим впливом на організм людини одночасного вживання алкоголю і кофеїну США заборонили на своєї території обіг алкогольних напоїв із вмістом кофеїну, а більшість країн Європи законодавчо встановили різноманітні обмеження та попередження щодо вживання таких напоїв. В Україні ж поки що обмежень не було.

До слова, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, одержаними в рамках проведеного у 2009-2010 роках дослідження: «Здоровий спосіб життя дітей шкільного віку», Україна перебуває серед 41 країни Європи та Північної Америки на третьому місці по споживанню алкоголю дітьми 11-річного віку, на другому місці по споживанню алкоголю дітьми 13-річного віку, на третьому місці по споживанню алкоголю дітьми 15-річного віку.





На правах реклами