Ми у Facebook
04.05.2014, 20:03

Політична карта Рівненської області. Частина 2

Напередодні виборів Президента України Громадянська мережа ОПОРА склала політичну карту Рівненської області.
Продовження. Початок: Частина 1


7. Наявність у регіоні конфліктів (політичних, економічних, соціальних, військових), які можуть мати вплив на перебіг виборчої кампанії

На цей час у Рівненській області з латентної у відкриту стадію переріс конфлікт між ВО «Свобода» і Рівненською ОДА з одного боку, та головою Рівненської обласної ради Михайлом Кириловим (ВО «Батьківщина», колишній член партії «Фронт Змін») з іншого. Ще один конфлікт існує всередині партії ВО «Батьківщина», де по різні боки опинилися народний депутат України, голова Рівненської обласної партійної організації Микола Кучерук, якого підтримує «старий» партійний актив, та нові партійці на чолі з головою Рівненської обласної ради Михайлом Кириловим, які влилися в партію після об’єднання ВО «Батьківщина» з «Фронтом Змін».

17 березня 2014 р. відбувся конфлікт між представниками ВО «Свобода» та головою обласної ради Михайлом Кириловим. Формальною причиною конфлікту стало те, що помічниця Михайла Кирилова та активна учасниця рівненського Євромайдану Тетяна Стельмах у 2010 р. була агітатором Партії регіонів. Остання цю інформацію підтвердила, але зазначила, що перебувала у лавах ПР протягом 2009-2010 року, але вже давно вийшла з цієї політичної сили. «Свободівці» оприлюднили декілька фото активістки з символікою Партії регіонів на засіданні Люстраційного комітету і після цього пішли до кабінету Михайла Кирилова вимагати у нього написати заяву на звільнення. Такі дії «свободівців» ймовірно пов’язані зі спробою помститися голові ради за те, що він особисто на президії обласної ради не підтримав пропозицію призначити на посаду начальника УМВС України в Рівненській області «свободівця» В’ячеслава Чайку. Зокрема, останній був присутній, коли його однопартійці намагалися переконати Кирилова піти у відставку.

Також в області існує конфлікт між новою владою та громадським середовищем Євромайдану. Громадських активістів обурило те, що призначення на ключові посади в області відбуваються не публічно та без участі громадськості; керівні посади (голова адміністрації, керівники силових структур) розподіляються на основі партійних квот та за принципом політичної доцільності, а не на основі професійних якостей. До активних дій активісти вдаються також через те, що нова влада ігнорує їхні вимоги щодо необхідності узгодження з громадськістю кандидатур на ключові посади в Рівненській області.

Як приклад, хвилю невдоволення викликало призначення нового очільника обласної міліції В’ячеслава Чайки. 4 березня 2014 р. кілька десятків активістів прийшли в обласне управління міліції з вимогою до нового начальника піти у відставку, вийти на недільне Народне віче у Рівному, стати кандидатом на посаду, а тоді, за умови підтримки громадою, обійняти цю посаду. Після тривалої дискусії В’ячеслав Чайка повідомив, що рапорт про відставку писати не буде і готовий вийти у цей день на рівненський Майдан, де проходитиме Народне віче та запитати рівнян чи підтримують вони його кандидатуру. Незаплановане Народне віче було малочисельним. На нього в основному зібралися прихильники і противники новопризначеного головного міліціонера області. Одні вигукували новому начальнику «Ганьба!», інші – «Працюй!». 5 березня одна частина незгодних з кадровою політикою в області поїхала на зустріч з Арсеном Аваковим у Київ, де їм вдалося поспілкуватися із заступник міністра Миколою Величковичем, який пообіцяв допомогти розібратися в ситуації з призначення начальника обласної міліції. Інша частина громадських активістів, зокрема, представники найбільш активних громадських організацій Рівного направили в.о. Президента України Олександру Турчинову та Кабміну звернення з вимогою погоджувати з громадськістю усі нові кадрові призначення в області. У іншому випадку – рівненський Майдан нові призначення, які не будуть погоджені з громадою, вважатиме нелегітимними.

6 березня декілька десятків активістів знову прийшли в приміщення обласної міліції з вимогою до В’ячеслава Чайки скласти повноваження. Головний аргумент те, що його кандидатура не погоджена з громадою області і його призначення відбулося кулуарно. Активісти висловили бажання до вечора наступного дня побачити наказ про звільнення Чайки. Після перемовин, які відбулися за участі представника Міністерства внутрішніх справ, який перебував у Рівному у відряджені, було вирішено кабінет начальника опечатати. Утім, як потім з’ясувалося, начальник обласної міліції власноруч зняв пломбу. 7 березня В’ячеслав Чайка видав наказ про озброєння працівників міліції обласного, міського та найближчих районних відділів міліції для захисту від ймовірного штурму адміністративного приміщення УМВС України у Рівненській області. За словами депутата Рівненської обласної ради Сергія Штурхецького, який оприлюднив текст службової телеграми, жоден із працівників міліції не погодився виконати цей наказ. Також 7 березня у відкритому зверненні свою незгоду з призначенням В’ячеслава Чайки на посаду керівника обласної міліції висловили працівники УМВС України в Рівненській області. 8 березня В’ячеслав Чайка подав рапорт про відставку, а наступного дня на сайті МВС з’явилося повідомлення про звільнення з посади начальника Рівненської обласної міліції В’ячеслава Чайку.

У результаті декількох акцій протесту було досягнуто таких успіхів: звільнено з посади нового начальника обласного управління міліції «свободівця» В’ячеслава Чайку, який був призначений без попереднього обговорення його кандидатури з громадськістю; голова Рівненської ОДА оприлюднив у ЗМІ список кандидатів на посади голів районних адміністрацій; громадськості для попереднього обговорення було представлено кандидата на посаду начальника СБУ у Рівненській області.

В області продовжує тривати конфлікт навколо призначення керівника обласної міліції. Так, народний депутат України Микола Кучерук (ВО «Батьківщина») підтримує призначення на цю посаду Миколу Щерука; екс-міністр внутрішніх справ, рівнянин Юрій Луценко бачить на цій посаді Сергія Максимова; голова Михайло Кирилов – нинішнього виконувача обов`язків начальника міліції Сергія Гандзелевського або будь-кого, окрім М. Щерука. Найбільше конфлікт загострений між членами ВО «Батьківщина» Миколою Кучеруком та Михайлом Крилировим, що ще раз говорить про серйозні протиріччя всередині однієї з найбільш впливових партій області.

Ці конфлікти можуть мати вплив на зниження рейтингу нових провладних політичних сил (ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «УДАР»), які мають високий ступінь підтримки в області, а також, додатково посилюють між ними конкуренцію напередодні позачергових виборів.

8. Структура медіа-ринку в області і як змінився інформаційний простір регіону після подій Євромайдану

На сьогоднішній день на Рівненщині видається близько 10 газет із загальнообласною сферою поширення, функціонує 5 телекомпаній різної форми власності та декілька радіокомпаній. В області також інтенсивно розвиваються Інтернет-ЗМІ. Так, протягом останнього року кількість Інтернет-порталів обласного рівня зросла з 3 до 6 одиниць.

Більшість ЗМІ відносно об’єктивно висвітлювали події Євромайдану. Державні та комунальні були більш заангажованими. Проте, окрім висвітлення позиції обласної влади, журналісти окремих державних ЗМІ одночасно подавали об’єктивну інформацію про події на Євромайдані. Зокрема, мова йде про Рівненське ОДТРК. Комунальними газетами Рівненської обласної ради є газета «Вісті Рівненщини», Рівненської міської ради – «7 днів».

Одним із найбільш впливових учасників ринку друкованих ЗМІ регіону є «Видавничий дім «ОГО», до якого входять газета «ОГО» та «Рівненська газета». Засновником «Видавничого дому «ОГО» є місцевий медіамагнат Віктор Данилов. Значною популярністю в області користуються газети «Рівне вечірнє» та «Рівне експрес». Засновник – відомий рівненський журналіст Микола Несенюк. Народний депутат Юрій Вознюк контролює обласну газету «Рівненська правда».

Газета «Вільне слово» вважається лояльною до ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, оскільки 51 % її статутного фонду володіє депутат Рівненської обласної ради, який балотувався від цієї політичної сили Мирослав Берташ.

На Рівненщині функціонує 5 телекомпаній, які за формою власності представлені так:

Державні телекомпанії (Рівненська ОДТРК, ТРК «Рівне-атом»);
Приватні телекомпанії («ТРК «Рівне 1», ТРК «Дубно», кабельний мовник «Сфера-ТВ»).

Найвпливовішим каналом області є Рівненська ОДТРК, яка лояльно висвітлює діяльність місцевих органів влади. У той же час телеканал забезпечує присутність в ефірі й опозиційних політиків. Телеканал «Рівне 1», власником якого є член партії «Єдиний центр» Віктор Данилов, найбільш об’єктивно висвітлював події на рівненському Євромайдані.

Кабельний телеканал «Сфера-ТВ» є третім за впливовістю телеканалом області. Телемовник поступово розширює мережу мовлення на найбільші міста Рівненщини та відносно об’єктивно висвітлював події на рівненському Євромайдані.

Найбільш популярною на Рівненщині є радіостанція «Радіо Трек». Генеральним директором радіостанції є Микола Кульчинський, який є чоловіком депутата Рівненської обласної ради від ВО «Батьківщина», заступника міського голови Рівного Галини Кульчинської. Власником ТРК «Ритм» є депутат Рівнеради Сергій Паладійчук. Радіостанції «Рівне FM» та «Край» – державні.

У регіоні працює 6 Інтернет-видань, три з яких (ЧаРівне.інфо, сайт чесних новин «ВСЕ» та ІА «ERVE.UA») розпочали працювати наприкінці 2012 р. – на початку 2013 р. Перший і один з найвпливовіших Інтернет-порталів області – Рівненський інформаційний портал «ОГО», який засновано ТОВ «Видавничий дім «ОГО». Портал «ТакеІнфо» наближений до голови Рівненської обласної ради Михайла Кирилова (ВО «Батьківщина»). Інформаційно-розважальний портал «ЧаРівне.інфо» наближений до депутата Рівнеради Олександра Курсика (ВО «Батьківщина»). ІА «ERVE.UA» контролює депутат Рівненської міської ради Сергій Паладійчук («Єдиний Центр»), сайт чесних новин – відомий бізнесмен Олексій Хахльов. Незалежним та рівновіддаленим від усіх політичних сил є Інформаційно-аналітичний портал «Четверта влада».

Довірені особи кандидатів у Президенти на Рівненщині [+СПИСОК]

9. Зміни у структурах власності основних бізнес-груп регіону

В області послабилися позиції бізнесу, який був наближений до ПАРТІЇ РЕГІОНІВ та екс-голови Рівненської ОДА Василя Берташа. На Рівненщині йде боротьба за встановлення контролю над видобутком бурштину та вирубкою лісу.

10. Випадки притягнення до відповідальності (дисциплінарної, адміністративної, кримінальної) місцевої владної еліти

Такі випадки на території області відсутні. Проте, 27 лютого 2014 року на Рівненщині була створена слідчо-оперативна група, яка буде займатися розслідуванням службових злочинів посадових осіб області. До складу групи увійшло декілька депутатів та колишні працівники правоохоронних органів. Очолив групу депутат обласної ради Віктор Кривун.

Хто може стати Президентом після першого туру? [ІНФОГРАФІКА]

11. Позиція місцевих політичних еліт щодо подій Євромайдану та позачергових президентських виборів

Лідери місцевих колишніх опозиційних партій (ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та «УДАР») з перших днів підтримували Євромайдан. Провладні політичні сили області (ПАРТІЯ РЕГІОНІВ та Народна партія), а також екс-голова Рівненської ОДА Василь Берташ та екс-очільник обласної ради «регіонал» Юрій Кічатий хоч і робили у свій час заяви на підтримку євроінтеграції, публічно висловлювали підтримку курсу екс-президента України Віктора Януковича.

28 січня 2014 р. в Рівненській обласній раді було створено міжфракційне об’єднання «Народна рада» до якого увійшли депутати ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», партії «УДАР», «Нашої України», «Всеукраїнського патріотичного союзу», «Сильної України», УНП та декілька позафракційних депутатів. У свою чергу, Партія регіонів спільно з Народною партією створили міжфракційне об’єднання «Європейський вибір».

4 лютого 2014 року голова обласної ради Юрій Кічатий написав заяву на звільнення. Замість нього новим головою депутати обрали представника ВО «Батьківщина» Михайла Кирилова. Після кривавих подій на Київському Майдані (18-20 лютого) у Рівненській обласній раді було утворено нову більшість, яка утворилася навколо опозиційних політичних сил.

Міський голова Рівного Володимир Хомко протягом всього періоду зробив дві публічні заяви, які стосувалися Євромайдану та двічі виступив на Народному Віче. Недостатньо рішуча та чітка позиція міського голови та його позов до суду з вимогою заборони мирних акцій протесту під стінами ОДА та міліції викликали хвилю невдоволення та критики у мешканців міста. Вперше Володимир Хомко з’явився на Народному Віче у Рівному 1 грудня 2013 року. Тоді під час свого виступу міський голова зазначив, що розгін Євромайдану у Києві – абсурд, а дії «Беркуту» по відношенню до мирних мітингувальників – злочин.

Наступну публічну заяву Володимир Хомко зробив після «Мітингу нашої сили», за підсумками якого була прийнята резолюція з вимогою відставки міського голови. Таке рішення на мітингу було прийнято через те, що за підписом Володимира Хомка виконавчий комітет Рівненської міської ради звернувся з позовом до суду з вимогою заборонити проведення безстрокових мирних акцій протесту під стінами ОДА, обласного та міського управління рівненської міліції. Суд своїм рішенням заборонив проведення акції, виходячи з того, що це начебто буде заважати роботі працівникам ОДА та міліції. У своїй заяві міський голова зазначив, що проводити мітинги він нікому не забороняв, але він проти влаштування Євромайданів «на кожному кроці». Очільник міста запропонував активістам мітингувати в центрі міста, де вони встановили наметове містечко та сцену.

Ще один раз міський голова Рівного Володимир Хомко виступив на Народному Віче 20 лютого 2014 року. Це відбулося лише після неодноразових публічних обурень громадських активістів, щодо відсутності реакції міського голови на ті події, які відбувалися в країні. Володимир Хомко закликав тодішнього президента України негайно відновити переговори з опозицією, вжити заходів щодо нормалізації ситуації в країні, піти на необхідні поступки, сформувати уряд народної довіри та відновити процес євроінтеграції. 6 березня під час сесії Рівненської міської ради активісти рівненського Євромайдану запропонували внести в порядок денний наступного засідання сесії питання про відставку міського голови Рівного Володимира Хомка. Серед аргументів активісти згадали міському голові те, що він ініціював судові позови для заборони мітингів під стінами ОДА та міліції.

ТАБЛИЦІ: Політична карта Рівненської області





На правах реклами