Ми у Facebook
23.05.2014, 13:00

На Рівненщині на ДВК розмістили агітацію Порошенка

21 травня на дверях при вході до приміщення дільничної виборчої комісії №560661, що знаходиться у с. Великий Житин Рівненського району, спостерігачі ОПОРИ виявили плакат кандидата у Президенти України Петра Порошенка.
Плакат не містив вихідних даних, що є порушенням Закону України «Про вибори Президента України» і був розміщений при вході до приміщення ДВК (знаходиться комісія у Будинку культури), що є грубим порушенням виборчого законодавства.

Порушення зафіксували спостерігачі ОПОРИ й звернулися у ДВК за поясненням, чому цей плакат розміщений на дверях ДВК й отримали ось таку відповідь:

«Так він на першому поверсі висить, а ДВК на другому знаходиться, - відповіла член дільничної комісії, що чергувала на дільниці. – Це порушення?»





Отримавши від представника ОПОРИ роз’яснення, що розміщення агітаційних матеріалів на приміщенні ДВК є порушенням, член комісії разом з представником ОПОРИ вийшла з приміщення і зняла даний плакат.

Змінюй країну! Прийди на вибори! [+Відео]

Варто зазначити, що згідно з ч.21 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України»: «Забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності".

Крім того у с. Великий Житин були помічені й інші агітаційні матеріали кандидата Петра Порошенка без вихідних даних.



Вихідних даних листівки також не містили, що є порушенням п.3 ст. 59 ЗУ «Про вибори Президента України», яка каже: «Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів».

Вибори Президента України: як голосувала Рівненщина

Також, відповідно до ст. 21213 Кодексу України про адміністративні правопорушення, «виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Джерело: Громадянська мережа ОПОРА





На правах реклами