Ми у Facebook
30.05.2014, 13:35

Літнє оздоровлення дітей: чим на Волині замінять Крим

Попри складну суспільно-політичну ситуацію в державі, відпочинково-оздоровча кампанія для школярів цьогоріч не відміняється.
Звичайно, тепер у Крим діти не поїдуть, тому більше навантаження чекає місцеві табори й санаторії, - пишуть Відомості.

За словами завідувача сектору оздоровлення та відпочинку дітей управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації Любові Яремчук, планується, що послуги з оздоровлення та відпочинку отримають понад 67 тис. осіб, що становить 55,6% від загальної кількості дітей шкільного віку в області (з них: оздоровлення — 12%, відпочинку — 43,6%).

У першочерговому порядку оздоровлюватимуться діти пільгових категорій. Зокрема, планується охопити оздоровленням і відпочинком 1294 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (100%), 1727 дітей-інвалідів (65,4%), 7486 дітей із числа постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи (53,1%), 20 290 дітей із багатодітних сімей (68,4%), 6681 дитину з малозабезпечених сімей (76,4%). Будуть оздоровлюватися представники й інших пільгових категорій.

В які табори поїдуть відпочивати діти з Рівненщини

"Субвенція з обласного бюджету в сумі 2930,6 тис. грн, що виділена на ці цілі, розподілена на міськвиконкоми та райдержадміністрації, які самостійно здійснюватимуть придбання путівок для оздоровлення дітей пільгових категорій. З 20 міськвиконкомів і РДА п’ять проводять відкриті торги, вісім — запит цінових пропозицій, решта здійснює придбання путівок на основі укладення угод. У більшості міськвиконкомів і райдержадміністрацій уже відбулося розкриття тендерних пропозицій. В основному путівки було придбано для відпочинку в стаціонарних позаміських таборах — на Волині таких є 10. Там, де були відкриті торги, брали участь й відпочинкові заклади, розміщені за межами області", - розповідає посадовець.

Як запевнила начальник управління освіти і науки ОДА Валентина Загрева, в нашому регіоні докладено максимум зусиль для того, щоб зміцнити матеріально-технічну базу позаміських закладів. Тут щороку проводяться ремонти, впорядковуються ігрові майданчики та пляжі. Серед цих закладів п’ять — "Супутник", "Чайка", імені Олега Кошового, "Барвінок", "Веселка" — належать профспілкам, іще стільки ж — підпорядковані органам управління освітою. Це "Ровесник", "Прикордонник", "Оберіг", "Сонячний", "Світязь". Вартість путівок на 21 день у ці табори становить від 2150 до 2940 гривень.

Уже провів тендерні процедури з закупівлі оздоровчих послуг для дітей Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності — на суму 7900 тис. грн, іще 597 тис. грн буде використано на часткову оплату путівок для дітей.

Після окупації Криму наша країна втратила 118 таборів

Щодо оплати, то за кожною категорією виписано норми: є повністю безкоштовні, є такі, коли батькам потрібно заплатити 20, 30 або 50% вартості. Якщо ж дитина не підпадає під жодну пільгову категорію, а мама й тато хочуть її відправити на відпочинок, їм доведеться сплатити повну вартість. Для прикладу, доба перебування у "Супутнику" вартує 140 грн, у "Чайці" — 129 грн, у "Барвінку" — 116 грн, у "Прикордоннику" — 75 грн.

"На організацію відпочинку в пришкільних таборах виділено понад 8 млн 161 тис. грн із місцевих бюджетів. Проте порівняно з плановими показниками це менше на 1 млн 477 тис. грн. Так, на 990,7 тис. грн зменшено фінансування у Луцьку, на 310,0 тис. грн — у Ратнівському районі, на 67,0 тис. грн — у Шацькому, на 42,0 тис. грн — у Горохівському. На 23,6 тис. грн — у м. Володимирі-Волинському", — продовжує Валентина Загрева.

На думку посадовця, пришкільні табори, як би їх не критикували, необхідні, адже не всі мають можливість відправити дітей у село до бабусь і, як результат, діти залишаються без догляду, їхнє дозвілля не контролюється. Однак відвідувати такі табори нікого не заставляють: дитина ходить, тільки якщо є згода батьків.

"Ці табори розпочнуть роботу 1–5 червня. Їх буде 603, з яких 579 — денного перебування (45 533 дитини), 23 — праці та відпочинку (1661 дитина), одне наметове містечко (151 дитина), яке організує релігійна громада Маневицького району, — каже Валентина Загрева.

Які виплати разової грошової допомоги передбачені рівнянам у 2014 році

Що стосується оздоровлення дітей, потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи, то тендери з закупівлі путівок проводить Міністерство соцполітики. Тендерні процедури триватимуть до середини червня.

"Фактично оздоровча кампанія в області стартувала ще у березні. Саме тоді розпочалося направлення груп дітей із Волині на оздоровлення до державного підприємства "Український дитячий центр "Молода гвардія" (м. Одеса). У цей заклад уже направлено 78 дітей пільгових категорій. 31 червня туди поїде ще 31 дитина. В "Артек" маленьких волинян не відправляємо", — зауважує Любов Яремчук.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ