Ми у Facebook
02.06.2014, 13:06

Як у Рівному зареєструвати дитину в садочок?

Нині про влаштування дитини в дошкільний навчальний заклад батькам доводиться дбати чи не від народження. У попередні роки у травні батьки займали довжелезні черги, щоб записати маля в садочок. В управлінні освіти обіцяють: відтепер ситуація кардинально змінитися.
Адже із літа минулого року в Рівному працює електронна черга реєстрації дитини в садок. Але не факт, що ставши у цю чергу, ваша дитина потрапить на виховання саме в той садочок, який ви запланували. Адже, наприклад, у ДНЗ №40 у ІІ групу раннього віку, а це діти 3-го року життя, черга станом на 1 квітня вже сягає понад 100 дітей.

Тому варто добре обміркувати, в який дошкільний заклад піде ваше маля, і з’ясувати, чи є у ньому місця. Щоб не склалася така ситуація, коли настане час дитині йти у садочок – а місць зовсім немає. Відтак, реєструвати дитину у чергу треба заздалегідь.

Батьки самі контролюють чергу
В управлінні освіти кажуть: така загальноміська електронна реєстрація дітей створена, щоб батьки без проблем могли зареєструвати дитину в садочок.

Найкращі дитсадки Рівненщини [ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ]

Головний спеціаліст відділу дошкільної освіти управління освіти Рівненського міськвиконкому Галина РЕМИЗОВИЧ пояснює, що загальна міська електронна реєстрація дітей для влаштування у дошкільний навчальний заклад — це єдина комп’ютерна база даних, яка містить інформацію про ДНЗ м.Рівного та дітей, які мають відвідувати ці заклади.

— Така реєстрація створена для того, щоб забезпечити прозорість прийому дітей в дошкільні заклади, вести загальний облік дітей і прогнозувати перспективу розвитку мережі дошкільних навчальних закладів. А також забезпечити право дітей на доступність здобуття дошкільної освіти, — розповідає Галина Ремизович. — Адже завдяки електронній реєстрації батьки самі зможуть контролювати електронну чергу, бачити, які вони за списком у цій черзі. І така реєстрація скорочує час.

Тож, для того, щоб зареєструвати маленького рівнянина у садочок, потрібно зайти на сайт “Освіта м. Рівне” (http://www.rosvita.rv.ua) і обрати розділ “Дошкільна освіта”. Потім, користуючись інструкцією, зареєструвати дитину. Ця процедура займе не більше 5 хвилин. Якщо у людини немає Інтернету, то можна зареєструватися, звернувшись до реєстратора, який працює в приміщенні ЗОШ №1. А віднедавна записати свою дитину в будь-який садок через сайт допоможуть у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці.

— На цьому сайті (http://www.rosvita.rv.ua) є інформація про кожен дошкільний навчальний заклад. Батьки можуть обрати будь-який садочок, адже відповідно до нормативних документів, територіальної прив’язки до місця проживання немає, — зауважує Галина Ремизович.

Навіщо дитсадок майбутньому першокласнику?

Групи в дошкільному закладі комплектуються за віковими принципами. Комплектування груп за віком передбачає перебування в ній дітей одного віку або з різницею у віці.

— При виборі групи (за роком народження, молодша на рік) важливо враховувати дату народження своєї дитини, стан її здоров’я, особливо, коли малюк народився після 1 вересня, — наголошує Галина Ремизович. — Якщо ви хочете, щоб ваша дитина ходила в групу з своїми однолітками — вибираєте групу за роком народження. Якщо бажаєте, щоб син чи донька відвідували групу з різницею у віці 1 рік — вибираєте групу, яка молодша на рік. Наприклад: дитина народилася в жовтні 2011 року. Вона може відвідувати як групу за віком, так і молодшу на рік. Якщо бажаєте, щоб дитина пішла в школу в 6 років 10 місяців – вибираєте групу на рік молодшу, тобто ваша дитина буде відвідувати групу з дітьми 2012 року народження.

Тип закладу — важливий
Обираючи дошкільний навчальний заклад, Галина Ремизович радить звернути увагу на тип закладу, оскільки зарахування дітей в заклади (групи) компенсуючого типу (спеціальні та санаторні) здійснюється на підставі додаткових документів:

Чому цього року у рівненських школах - черги першокласників?

— Для прийому в такі заклади подається висновок психолого-медико-педагогічної консультації, територіального лікувально-профілактичного закладу чи тубдиспансеру, направлення управління освіти.
Коли ж дитина зареєстрована, то впродовж трьох діб, обравши заклад на сайті, ви побачите прізвище та ім'я дитини в “Електронній черзі в садок”.

Відтак, зарахування дітей в дошкільні заклади з 1 січня цього року здійснюється керівником закладу лише відповідно до списків, сформованих базою даних та поданих реєстратором при наявності вільних місць упродовж року.

Після 15 травня реєстратор надсилатиме у дошкільні заклади списки дітей для комплектування груп на новий навчальний рік відповідно до кількості вільних місць, які подали керівники закладів.

Прийом документів до ДНЗ буде здійснюватися:
- на підставі заяви батьків або осіб, які їх замінюють,
- медичної довідки про стан здоров’я дитини з висновком лікаря, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад, довідки дільничого лікаря про епідеміологічне оточення,
- свідоцтва про народження.
— Якщо ж людина вирішила перереєструвати дитину в інший навчальний заклад, то для цього варто звернутися до реєстратора, щоб не виникло проблем, — додала Галина Ремизович.



Зареєструвати дитину можна, скориставшись сайтом http://www.rosvita.rv.ua, звернувшись до реєстратора: м. Рівне, вулиця Литовська, 11 (приміщення ЗОШ №1 ім. В.Короленка).
Графік роботи реєстратора: щоденно (крім суботи та неділі) з 9:00 до 15:00.
Довідки за телефоном 0362 62-33-07.
Або у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці (вул. Короленка, 6. Тел.: (0362) 26-35-85, 22-21-21)

На Рівненщині електронна черга у садочки буде і в районах?

Довідково:
У Рівному працюють 33 комунальні дошкільні навчальні заклади. Серед них є ДНЗ компенсуючого типу:
Спеціальні: ДНЗ №35 (для дітей з вадами зору), Центр “Пагінець” (для дітей з особливими потребами).
Комбіновані: ДНЗ №№56, 31 (групи для дітей з вадами мови). ДНЗ №№12, 39 (групи для дітей, які часто хворіють застудними захворюваннями), ДНЗ №46 (групи для дітей, що мають захворювання органів шлунково-кишкового тракту).
Санаторні: ДНЗ №№27, 40, 43 (для дітей із неспецифічними захворюваннями органів дихання). ДНЗ №16 — для дітей з ранніми проявами тубінфекції.

У рівненських дошкільних навчальних закладах виховується 11294 дитини. А станом на 20 березня 2014 року в електронній черзі реєстрації дитини в ДНЗ вже записано 4376 дітей віком від народження до 6-7 років.





На правах реклами