Ми у Facebook
17.06.2014, 20:28

Рівняни можуть отримати компенсацію на оплату «комуналки»

Цьогоріч зростають тарифи на комунальні послуги. Із 1 липня частина громадян зможе отримати компенсацію на оплату "комуналки".
— Постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2014р. №83 "Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги", яка набирає чинності з 1 липня 2014 року, передбачено надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, — розповідає головний спеціаліст відділу з прийому допомог Рівненського міського управління праці та соцзахисту населення Тетяна ГЕНЗЕРСЬКА.

За її словами, право на отримання компенсації матимуть сім`ї, в яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім`ї, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім`ї відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення. До складу сім`ї належать особи, які зареєстровані у житловому приміщенні (будинку).

Рівне: Із 1 липня зростуть тарифи на воду

У разі, коли будь-хто з працездатних членів сім`ї надає інформацію про відсутність доходів за будь-який місяць протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, до розрахунку приймається дохід такого члена сім`ї на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2014 р. становить: для дітей віком до 6 років 1032 грн, для дітей віком від 6 до 18 років 1286 грн, для працездатних осіб 1218 грн, для осіб, які втратили працездатність, - 949 грн.

Рівне: нові тарифи на тепло

— Наприклад, у житловому приміщенні проживає сім`я: двоє працездатних осіб, дитина 2 років та дитина 10 років. Прожитковий мінімум для цієї сім`ї становить 1218 грн х 2 особи + 1286 грн + 1032 грн = 4754 грн. Таким чином, якщо сім`я буде мати середньомісячний дохід за попередні шість місяців, що дорівнює або менший за 4754 грн, на місяць, така сім`я матиме право на компенсацію, — наголошує Тетяна Гензерська. — Компенсація розраховується як різниця між розміром плати за комунальні послуги у межах норм споживання (з урахуванням пільг і субсидій) після підвищення цін і тарифів на комунальні послуги та розміром відповідного платежу, який сім`я сплачувала до зміни цін і тарифів на комунальні послуги. При цьому застосовується норма володіння чи користування загальною площею житла та норми споживання комунальних послуг, з урахуванням яких призначається субсидія.

— Розмір компенсації розраховується окремо для кожного виду послуг в опалювальний, неопалювальний періоди, а також у неповні місяці опалювального періоду пропорційно кількості днів опалювального періоду у зазначених місяцях, — пояснює Тетяна Гензерська. — Компенсація надається з місяця звернення до завершення опалювального періоду 2014-2015 років. Якщо звернення за її наданням надійшло протягом трьох місяців з дня набрання чинності цією постановою (з 01.07.2014 року), за бажанням заявника компенсація може бути призначена з 01.05.2014 року.

Допомога на дітей: зміни з 1 липня

Які документи потрібно?
Для призначення компенсації особа, яка зареєстрована у житловому приміщенні, звертається з паспортом до філії управління праці та соціального захисту населення в ЖКП за місцем реєстрації з відповідною заявою. У заяві необхідно зазначити дати народження, паспортні дані, реєстраційні номери облікових карток платників податків всіх зареєстрованих в приміщенні осіб та види отримуваних ними доходів.

До заяви додаються:
- довідка про склад зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб;
- довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої в житловому приміщенні (крім довідок про розмір пенсії з управління Пенсійного фонду України у м.Рівне та соціальних допомог з управління праці та соціального захисту населення м.Рівне).

На скільки подорожчає електроенергія для кожного споживача

Надання компенсації припиняється:
- якщо заявник не оплачує комунальні послуги (крім випадків, пов'язаних із затримкою вилати заробітної плати, пенсії тощо, яка підтверджується відповідними документами) – з місяця, в якому надійшло таке подання;
- якщо заявник приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи та склад осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, що вплинули на встановлення права на компенсацію і визначення її розміру — з місяця, в якому виявлено порушення.

Важливо!
Документи для призначення компенсації будуть прийматися після 1 липня 2014 р. працівниками управління щоденно у Рівному за адресами:

ЖКП "Західне", вул. Вербова, 20 (тел. 43-31-16);
ЖКП "Галицьке", вул. Відінська, 40а (тел. 23-03-03);
ЖКП "Покровське", вул. Гребінки, 8а (тел. 22-57-25);
ЖКП "Сонячне", вул. Вербова, 20 (тел. 5-53-95);
ЖКП "Перспективне", вул. Будівельників, 1 (тел. 24-32-65)
У понеділок – четвер з 8 до 17 години, у п`ятницю з 8 до 16 години.





На правах реклами