Ми у Facebook
18.06.2014, 10:41

Рівненським бійцям, які їдуть у зону АТО, не вистачає бронежилетів

Бійців військової частини А1519 у місті Дубно на Рівненщині відправляють до зони антитерористичної операції на Донбасі, не надаючи достатньої кількості бронежилетів. Про це повідомив один зі бійців цієї частини.
Невдовзі його та інших вояків можуть відправити на Схід України облаштовувати блокпости. І не виключено, що бронежилети їм доведеться купувати власним коштом. Натомість у Міноборони запевняють, що амуніції вистачає всім солдатам у районі АТО, пише Радіо Свобода.

Завдання вояків із військової частини міста Дубно під час перебування в зоні антитерористичної операції на Донбасі – чергувати на блокпостах та підвозити на позиції міни й протитанкові пастки-«їжаки». Оскільки ці блокпости регулярно зазнають нападів проросійських бойовиків, наявність бронежилета не є розкішшю.

З Дубенщини відправляться 38 військовослужбовців на схід

Дехто з цієї частини уже служить на Сході України. А от решта займається військовим «шопінгом». Не держава, а громадські організації міста Дубно збирають гроші хлопцям на бронежилети і на все, чого бракує частині. Військовий, особу якого ми не розкриваємо з міркувань безпеки, розповідає: у частині є автомати, продовольче забезпечення, ножі, кепки та черевики. Проте на те, чого дійсно бракує, доводиться збирати гроші силами громади.

«Бронежилет – раз. Друге – засоби зв’язку, сучасні радіостанції, не такі 10-кілограмові, які на господарстві були. Друге – це куливаторний приціл. За це відповідає тил, Міністерство оборони. Вони забезпечують, першим чином, аеромобільні війська, сили спеціального призначення, а потім за залишковим принципом – усі інші війська», – роз’яснює військовий.

Рівнян закликають не імпровізувати з бронежилетами

Натомість командир військової частини, полковник Олег Безруков переконує: серйозних проблем із постачанням його підлеглі не мають. За словами полковника, особовий склад, який поїде на Схід України в рамках ротації, забезпечать усім необхідним.

«Коли ми наших перших хлопців туди відправляли, ми їм дали бронежилети. Також їм видають додаткову амуніцію уже на місці зборів, щоб не везти це через усю Україну. Нові приїдуть, старі поїдуть – і віддадуть амуніцію. Зробимо ротацію», – додає командир.

Радіо Свобода поцікавилося і у Міністерства оборони України – чи вистачає бронежилетів воякам у зоні АТО? Керівник прес-департаменту військового відомства Максим Праута запевнив, що з амуніцією проблем немає.

«Військовослужбовці частини А1519 міста Дубно Рівненської області забезпечені бронежилетами на 100%. Про це повідомили в тилу Збройних сил України», – зазначив Максим Праута.

Але за словами військового, що наразі дислокується в Дубно, ті силовики, хто вже перебуває на Сході, скаржились: «на три людини є два бронежилети». «Якщо доведеться ще їхати, то де брати – не ясно», – додає він.

Фотомиттєвості АТО [+Фото]

Після інформаційного запиту до Міноборони, каже боєць, жодного бронежилета не додали. Натомість, керівництво частини більше цікавилось тим, хто передав цю інформацію медіа.

Міністерство оборони пообіцяло, що до 23 червня цього року всі сили АТО забезпечать бронежилетами. Тим часом військова частина майбутнього учасника АТО продовжує збирати гроші на свій захист за допомогою громадських активістів, не чекаючи допомоги від держави.

Тим часом на Дубенщині продовжують збирати кошти для допомоги своїм землякам, які от-от поїдуть на схід у зону АТО. Як повідомили у прес-службі Дубенської РДА, станом на 17 червня Дубенщина зібрала 57 640 гривень на потреби армії.

До цієї доброї справи долучилась уся громада району: працівники апарату райдержадміністрації, колективи відділів РДА, сільгосппідприємства району – СВК ім.Лесі Українки, СФП «Серпанок», ПП «Сіагрус», ФП «Відродження», ФП «Троянда», СВК «Нива», міськрайонна організація Червоного Хреста, церква в особі архієпископа Рівненського та Острозького владики Іларіона.

За спільно зібрані кошти придбано 24 бронежилети, які уже відправлені у місце дислокації дубенських військовослужбовців.





На правах реклами