Ми у Facebook
24.07.2016, 09:30

24 липня - день пам'яті святої рівноапостольної княгині Київської Ольги

Княгиня Ольга - свята православної церкви, яка першою серед правителів Київської Русі прийняла християнство. За велику роль у поширенні християнської віри Ольга була причислена до лику святої рівноапостольної і саме 24 липня Православна Церква відзначає пам'ять святої рівноапостольної Ольги.
І нині церква закликає молитися до святої Княгині Ольги, щоб вона захищала наш народ від біди.

Життя княгині Ольги

Батьки блаженної Ольги хоч і були язичниками, однак з дитинства прищепили їй правила чесного й розумного життя, яких дотримувалися самі. Коли молодому князеві Ігорю з роду Рюриковичів прийшов йому час вибирати наречену, жодна з київських не прийшлася йому до серця. І згадав він, як колись зустрічався з Ольгою, і послав у землю Псковську свого родича з єдиним завданням – привезти її до Києва. І в 903 році, про гучне весілля знали всі жителі Києва.

До Києва княгиню Ольгу привезли в 903 році, після весілля князь Ігор відправився у довгостроковий військовий похід на Грецію, а коли повернувся, то став батьком – народився син Святослав.

У 948 році князь Ігор обходив свої володіння з метою контролю за збором державної данини в натуральному вигляді, з цього приводу виник у нього конфлікт з древлянами, який завершився досить трагічно – князя було вбито. Сильна волею вдова міцно взяла княжу владу у свої руки. Звичайно, будучи язичницею, вона не могла не помститися за смерть свого чоловіка.

Оскільки син Святослав був ще неповнолітнім, вся повнота влади залишалася на княгині Ользі. Літописці часто описують її як вродливу, енергійну, хитру й передусім мудру правительку. Та найбільший комплімент робить цій жінці літописець, повідомивши читача про її "чоловічий розум". Управляючи Київською державою, у керівництві поводилася як сильний і розумний чоловік.

День ангела: календар іменин на 21 - 31 липня

Княгиня підтримувала дружні стосунки зі Сходом – Візантією, а згодом налагодила їх і з Заходом.Минав 955 рік. На прикладі Візантії Ольга чітко побачила, як, турбуючись про державне і політичне життя, треба багато уваги приділяти життю духовному, релігійному. У столиці Візантії Ольга приймає Святе Хрещення від Вселенського Патріарха Феофілакта.

У хрещенні Ольга отримала ім’я святої Олени.Повернувшись додому, свята Ольга зайнялася поширенням віри Христової серед народу Київської держави. Вона збудувала в Києві церкву в ім’я святителя Миколая, у Вітебську (тепер Білорусь) церкву Благовіщення Пресвятої Богородиці, започаткувала встановлення придорожніх хрестів, які так і називаються Ольжиними. Збереглася до нашого часу каплиця у Пскові (Росія), яка, за переказами, була збудована на місті такого хреста.

На схилі життя Ольга пережила багато скорбот, бо
тоді був час останнього розквіту язичництва на українській землі. Боячись антихристиянських настроїв, Ользі навіть священика доводилося тримати біля себе таємно. Причастившись Святих Божественних Тайн 11 липня 969 року, свята Ольга померла.

Над нею було проведено чин християнського поховання. Про місце поховання в літописах нічого не знаходимо. Відомо лише, що після спорудження рівноапостольним князем Володимиром Десятинної церкви, святі мощі княгині Ольги були урочисто перенесені до неї. Подальша їхня доля невідома.



Похвала Ольги в богослужіннях

У богослуженні празника святу княгиню Ольгу величають такими похвалами: "Наче сонце, засяяла нам твоя преславна пам'ять, Ольго богомудра, мати князів руських, Христова мізинице... Ти наша велич і похвала, Ольго богомудра, бо тобою ми визволилися від ідольського обману... Сильна наче львиця, одягнена силою Святого Духа... Чиста наставнице закону й учителько Христової віри, прийми похвалу від недостойних рабів і молися до Бога за нас, що свято празнуємо твою пам'ять".

Молитва до святої княгині Ольги

Свята Ольго, ти була княгинею давньоукраїнської землі, Ти була рівноапостольною у голошенні святої віри Христової в Русі-Україні. До Господа через тебе кличе ввесь наш нарід, як до могутньої нашої заступниці в небі. Отож, свята княгине, опікуйся нами. Будь нам матір’ю в небі, як була ти матір’ю українському народові на землі. Разом з нами випроси нам у Христа Спаса ласку, щоб у всіх наших родинах і в цілому народі шанувалося й славилося ім’я Боже і зберігались Божі заповіді і правди.

За нашими й твоїми молитвами, свята наша заступнице, українська молодь нехай виростає у скромності і праведності, люди середніх літ нехай служать побожністю і працьовитістю, а старші нехай добрим прикладом та мудрою порадою ведуть увесь український нарід до Божого миру, злагоди й любові, святости і добробуту. Могутня заступнице України - свята княгине Ольго, молися Богові за нас. Амінь.

За матеріалами kyrios.org.ua та РІСУ





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ