Ми у Facebook
05.08.2014, 08:00

Військовий податок: Хто і з чого має сплачувати

Військовим збором будуть обкладати зарплати та виграші в лотерею
Парламент погодився з пропозицією Кабміну ввести тимчасовий загальнодержавний 1,5% збір – так званий «військовий податок». Отже, із 3 серпня в Україні почав діяти військовий податок. До 1 січня 2015 року з доходів фізичних осіб стягуватимуть 1,5%.

Коли і хто має сплачувати новий податок, розповів начальник ДПІ у м.Рівному Михайло Калитюк.

- Коли і хто з українців почне сплачувати новий податок?

- Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких інших законодавчих актів України», яким запроваджено військовий збір, вже опубліковано в газеті «Голос України» №146 від 2 серпня, отже він набрав чинності 3 серпня.

Яценюк: ВР підтримала конституційною більшістю усі урядові законопроекти

Військовий збір стягуватиметься за ставкою 1,5% з доходів фізичних осіб. Платниками податку є особи, визначені у п.162.1 ст.162 Податкового кодексу. Це: фізична особа — резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи; фізична особа — нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні; податковий агент.

Зверніть увагу, що це тимчасовий податок і його сума становитиме 1,5 грн. з кожної сотні, що нараховується кожному з працюючих.

- Уточніть, будь ласка, які саме доходи підлягатимуть оподаткуванню?

- Оподатковуватимуться доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу у державну та недержавну грошову лотерею.

- А який порядок оподаткування? Ці 1,50 грн – їх просто зніматимуть з зарплати за замовчуванням, або якось по-іншому буде стягуватися ця сума?

- Справляння цього податку буде аналогічно податку з доходів фізичних осіб, він утримуватиметься при виплаті зарплати, тому що це найоптимальніший підхід. І це відбуватиметься через роботодавців, адже особою, відповідальною за нарахування, утримання і перерахування податку до бюджету із заробітної плати, буде саме роботодавець.

Кабмін планує запровадити військовий збір: Що це таке

Що стосується оподаткування інших доходів, то відповідальність за їх оподаткування покладена на податкових агентів. Наприклад, при виграші в лотерею, громадянин отримає на руки суму, з якої вже буде утримано 1,5% нового збору. Якщо ж ви укладете договір купівлі-продажу майна (квартири, машини тощо), то від загальної суми договору необхідно буде також перерахувати 1,5% збору.

- А як ви оцінюєте цей військовий податок?

- Сьогодні люди так чи інакше допомагають і підтримують армію, платять – то через волонтерів, то смс на підтримку армії відправляють, перераховують частину заробітку, щоб вилікувати того чи іншого пораненого. Тому, з моєї точки зору, сплата цього збору – це, в якійсь мірі, справа честі кожного з нас.

Джерело: 7 днів, за матеріалами ДПІ в м. Рівне.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ