Ми у Facebook
17.08.2014, 14:42

Ситуація на сході країни станом на 12.00 (17 серпня )

Сили АТО розвивають наступ на Донецьк, Луганськ, Горлівку, Первомайськ, Іловайськ та Красний Луч, а також продовжують утримувати під контролем висоту неподалік кургану Савур-Могила та успішно відбивають контратаки бойовиків.
Військові дії в зоні конфлікту

Вчора після запеклого бою за житловий район Велика Вергунка у Луганську сили АТО встановили контроль над будівлею Жовтневого райвідділу міліції в Луганську та підняли над нею Державний прапор України. Також українські військові повністю звільнили місто Жданівку Донецької області. Таку інформацію оприлюднив сьогодні, у неділю 17 серпня, на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко.

Протягом доби Збройні сили України вступали в вогневий контакт з терористами в районах населених пунктів Донецьк, Луганськ, Старобешеве, Трудівське, Березове, Красногорівка, Верхня Кринка, Піски, Новокатеринівка, Благодатне, Червона Поляна, Весела Гора, Земляне, Красний Яр, Новоганівка та на відрізках доріг «Савур Могила – Первомайське», «Маринівка – Сніжне».

Тривають обстріли української території з боку Російської федерації. Так, з 15:10 до 15:40 з району російського села Новоселівка здійснено артилерійський обстріл блокпосту українських військових в районі н. п. Лужки. В той же час з території РФ з напрямку населеного пункту Ульянівське у Росії зафіксовано ведення вогню артилерії та з установок «Град» в напрямку Амвросіївки. Вчора ввечері з території Росії, на захід від н.п. Краснодарського у Російській федерації здійснено один артилерійський залп в напрямку українського селища Старобешево, після чого в даному секторі зникли мобільний зв’язок та електропостачання. З 21:20 до 22:15 здійснено артилерійський обстріл з території Росії по українському н.п. Білоярівка, що неподалік Амвросіївки.

Ситуація на сході країни: карта АТО станом на 17 серпня

Також були зафіксовані факти порушення повітряного простору України російськими безпілотними літальними апаратами. Так о 21:15 на Херсонщині зафіксовано 2 безпілотники, один з яких рухався вздовж берегової смуги, а другий з боку материкової частини України в напрямку тимчасово окупованого Криму. Також о 21:15 неподалік Бердянська українськими військовослужбовцями зафіксовано проліт 4 безпілотників, які рухались за маршрутом Каірка-Чаплинка-Дамба-Ставки. В цей же час в районі н. п. Новопетрівка Бердянського району Херсонської області зафіксовано ще 4 безпілотники. Два з них рухалися вздовж берегової смуги в районі н.п. Сєдове на напрямку Маріуполь – Новоазовськ, а 2 інших – в напрямку україно-російського кордону. Таким чином, за останню добу зафіксовано 10 прольотів безпілотників.

З території Російської Федерації через село Дякове на територію України зайшла колона військової техніки у складі 3 систем реактивного залпового вогню «ГРАД» та направилася у напрямку смт. Нижній Нагольчик Луганської області.

Сьогодні вранці о 05:40 над Луганською областю після успішного виконання бойового завдання був збитий український винищувач МіГ–29. Обставини цієї події та доля українського пілота наразі з’ясовуються.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

На підконтрольних бойовикам територіях Донбасу терористи продовжують примусову «мобілізацію», намагаючись поповнити свої лави за рахунок місцевого населення.

Терористи продовжують викрадати мирних громадян з метою отримання викупу. Упродовж минулої доби зареєстровано викрадення терористами 8 громадян. 3 – у Луганській області, 3 – у Харківській та 2 – у Донецькій. Загалом, за весь період проведення АТО терористами викрадено або захоплено 1009 осіб.

Бойовики продовжують укріплювати свої позиції в захоплених містах. Вони шукають місцевих фахівців у галузі аерації та систем кондиціонування. Бойовики намагаються отримати інформацію щодо розташування і відновлення наявних на околицях Донецька підземних комунікацій промислових підприємств, які можуть бути використані як місця укриття, зберігання зброї, боєприпасів та інших матеріальних ресурсів.

Служба безпеки України затримала шістьох учасників терористичної групи, яких підозрюють у влаштуванні вибуху в ніч на 3 серпня на території Харківського бронетанкового заводу. У затриманих вилучено велику кількість зброї, в тому числі автомати і гранатомети, а також вибухівку та накопичувач з відеофайлами вчинених злочинів. За оперативною інформацією ці файлияк звіти передавалися спецслужбам Російської федерації.

В ході проведених слідчих дій виявлено, що члени групи, які мали зв’язки зі співробітниками ФСБ Росії, розробляли плани терористичних атак на стратегічно важливі об’єкти Харківщини, а також здійснювали вербування нових членів бандитського угруповання. Зараз затримані дають свідчення.

Врятувати життя тисяч українських військових допоможе розробка полтавських інженерів

Вчора Національні гвардійці під Білогоровкою на Донеччині знешкодили залишений бойовиками укріпрайон на важливій трасі, що поєднує Лісічанск та Серебрянку. Поспіхом відступаючи, терористи залишили в укріпленнях стрілецьку зброю, боєприпаси, а також станковий протитанковий гранатомет «Копье» російського виробництва.

Також нацгвардійці на одному з блокпостів затримали двох осіб, що намагалися проникнути у зону проведення АТО із великою сумою грошей для фінансування терористів. У них вилучено близько 750 тис. грн. Наразі затримані дають свідчення правоохоронцям.

Протягом доби піротехнічними підрозділами ДСНС України виявлено та вилучено 135 одиниць боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів. Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 5 адміністративних споруд та будівель. Обстежено понад 18 га територій.

На кордоні районів проведення АТО Державною службою з надзвичайних ситуацій України розгорнуто 4 транзитні пункти для зустрічі внутрішньо переміщених осіб з розрахунку до 200-400 осіб кожний.

у Донецькій області:

– в районі міста Красноармійськ– на 330 осіб, на території стадіону загальноосвітньої школи № 14,до якого всього звернулося 896 особи.

В районі міста Волноваха– на 200 осіб, на території стадіону загальноосвітньої школи № 3,до якого вже звернулося 561 осіб.

В районі міста Маріуполь– на 200 осіб, на території Управління соціального захисту населення при Маріупольській районній державній адміністрації. Туди звернулося 87 осіб.

у Луганській області:

– в районі міста Сватове – на 200 осіб.

Крім того, з 31 липня на території Луганської області у м. Щастя та з 11 серпня у Дніпропетровської області у селищі Орли Покровського районурозгорнуто 2 пункти для зустрічі осіб, які переміщуються гуманітарними коридорами з району проведення антитерористичної операції.

Всього через пункт м. Щастя, що на Луганщині перемістилося з початку дії пункту 6633 особи.

Протягом доби через пункт с. Орли (Дніпропетровська область) перемістилось 62 особи, з початку дії пункту – 706 осіб.

Міжнародна підтримка

Президент України Петро Порошенко домовився з Віце-Президентом США Джозефом Байденом про подальшу співпрацю.

Під час телефонної розмови Президент України зазначив, що останнім часом значно активізувалось нелегальне надходження важкого озброєння та військової техніки на територію Луганської і Донецької областей.Це призводить до подальшої ескалації конфлікту. При цьому, Петро Порошенко наголосив, що безпека мирного населення, особливо мешканців міст Донецька та Луганська є абсолютним пріоритетом в ході ведення антитерористичної операції. Також він заявив, що саме мирний план є єдиним способом встановити мир на Донбасі і стабільність в Україні.

Вчора в аеропорт «Бориспіль» прибув літак військово-повітряних сил Канади, який доставив чергову (третю) партію вантажу, зокрема каски та бронежилети, які призначені для задіяних в АТО українських прикордонних підрозділів.

Зведені дані РНБО





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ