Ми у Facebook
18.08.2014, 11:00

Врятувати життя тисяч українських військових допоможе розробка полтавських інженерів [+Відео]

Це — захисна сітка для важкої бронетехніки. Бригада з чотирьох людей, 12 годин часу, дві з половиною тисячі гривень витрат — ось ціна захисту однієї бронемашини від ворожих снарядів. Військові з усієї країни звертаються нині до розробників проекту. Адже його ефективність перевірена у бойових умовах.
На Полтавщині втілюють у життя інженерний проект, який довів свою практичну цінність ще за часів Другої Світової війни. Завдяки захисним сіткам, які встановлюють на важку бронетехніку, можна врятувати життя сотням і тисячам українських військових.

Ситуація на сході країни: карта АТО 14 серпня

Віктор Бугайчук, голова Полтавської ОДА:
- Сьогодні приїхали інженери фірми «Вепр», ними було розроблено та сконструйовано захисні сітки, які виконують завдання захисту БТРів від ураження кумулятивними снарядами. Ці сітки і ці розробки пройшли випробування в зоні АТО, стріляли у них гранатометом ІРП-7. Ця сітка дозволяє підпалити кумулятивний снаряд на відстані 40 сантиметрів від броні. Зі слів винахідників, після випробувань не було навіть обпалено фарбу на БТР.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

Розробки створювали спільно з військовими, з урахуванням їхніх бойових потреб. Зараз їх вже передали на кілька підприємств Кременчука, де погодилися виготовляти захисні сітки. Проте українській армії таких виробів потрібно не кілька штук, а сотні. Тому розробники просять підтримки у всіх небайдужих полтавців та провідних підприємств краю, щоб налагодити їх безперебійне виробництво.

Київський благодійник допоміг відремонтувати військову техніку на Рівненщині

Володимир Пилипенко, директор ПАТ «Вепр»:
– Ми будемо залучати підприємства, радіємо з того, що обласна державна адміністрація нам допомагає. Ми разом будемо зварювати ці решітки, які мають принцип підпалювання подвійної дії, де на сьогодні є кумулятивні снаряди, що на першому підпалюванні не спрацьовує. Далі ця лійка полум’я проходить до іншої решітки і після неї іде детонація, вибух і лійка спалювання не підходить до металу, немає пропалювання всередину. Тим самим не вибухає БТР, БМП, БРТМ. Таким чином дуже багато людей можна врятувати.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

Перевага нових сіток ще й у тому, що вони набагато легші за аналоги, які розроблювали до цього. А це спрощує рух військової техніки, яка і так обмежена у швидкості.

Анатолій Гелевич, голова Кременчуцького та Комсомольського автомайданів:
- Він на півтори-дві голови вище тих аналогів, що зараз існують. Велика перевага їх у тому, що вони важать всього 350 кілограмів, а не більше тонни, як схожі аналоги. З важкою пластиною БТРу важко пересуватися, адже там слабкі двигуни. Крім того, на наших конструкціях ми передбачили посадочні місця, для поранених та для десантників. Тим самим десантники прямо звідти можуть вести бій, місця пристосовані для цього, дуже комфортабельні.

На які пільги мають право учасники АТО?

Розробники перевірили свій винахід у бойових умовах. Після чотирьох пострілів із гранатометів з відстані 50 метрів метал, захищений сіткою, залишився непошкодженим. Чотири снаряди були розпилені і не змогли пропалити метал.

Анатолій Гелевич, голова Кременчуцького та Комсомольського автомайданів:
– Це дуже високо оцінили наші десантники, що зараз вони просто обривають нам телефони. Тому ми потребуємо допомоги від всіх людей. Ми готові координувати зусилля і нам потрібна допомога кожного громадянина України.

Зарплата військових у зоні АТО значно зросте, - Міноборони

Ціна питання для створення однієї такої захисної пластини – дві з половиною тисячі гривень. Також потрібні люди, які б могли перевозити, а потім і встановлювати ці сітки на базах, неподалік зони АТО. Військове керівництво надає харчування та засоби захисту тим, хто поїде модернізовувати БТРи. Для виготовлення однієї захисної сітки потрібна бригада з чотирьох людей і близько 12 годин часу.

Анатолій Огнев, приватний підприємець:
- Наша ж ціна, на яку ми вийшли, не враховуючи наших витрат, часу, поїздок, - це всього лише в районі 2,5 тисяч гривень. Плюс-мінус може бути залежно від того, де ми знаходимо матеріали. Ми самі отримуємо гроші, ми самі з них все робимо і також самі їх встановлюємо. Далі ми також будемо контролювати увесь цей процес. Не вийде такого, що ви дали гроші, а вони пішли комусь на дачу чи на інші металеві конструкції.

Військові з усієї України звертаються до розробників, щоб і на їхню техніку встановили такий необхідний захист. Адже немає нічого важливішого, аніж врятувати життя тих, хто боронить країну від ворога.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ