Їстівні квіти - модний тренд у сучасній кулінарії
До вашої уваги — ТОП-10 квітів, які з успіхом використовуються у гастрономії та кондитерській справі, і не тільки в ресторанах високої кухні, а й вдома.
Нагідки або календула (Calendula officinalis)
Багаті на каротин дрібні пелюсточки жовтогарячого кольору у багатьох країнах додають перед подачею на стіл до сирів, м'ясних та рибних страв, макаронних виробів та рису, відварної риби а також як наповнювач для сирного крему та вершкового масла, чудово виглядають у салатах і просто на бутербродах.
Герань або пеларгонія (Pelargonium species)
Багато хто полюбляє чай з липового цвіту чи гібіскуса (каркаде або суданська троянда). А чи пробували додавати у чай пелюстки пеларгонії, яка у багатьох росте на балконах і підвіконнях? Квітами та пелюстками герані можна посипати різноманітні десерти, використовувати їх у різноманітних прохолоджувальних напоях та коктейлях, заморожувати у кубиках льоду, використовувати для ароматизації тушкованих та запечених яблук і груш. Зацукровані пелюстки герані також застосовують кондитери для прикрашання десертів, тортів та тістечок.
В ежедневном меню должны быть разноцветные овощи-фрукты
Лаванда (Lavandula angustifolia)
Фіолетові квітки лаванди чудово виглядають у бокалі шампанського, додають пікантності і аромату сосни та кедру шоколадним десертам, тортам і тістечкам (капкейкам), доречні у шербетах та морозиві. Можна використовувати у різних м'ясних стравах та соусах. Один з обов'язкових складників суміші спецій “прованські трави”. Головне - не переборщити, бо смак страви нагадуватиме лавандове мило чи шампунь.
Дачные вкусности. Мятное настроение в зимний вечер
Бурачник або огіркова трава (Borago officinalis)
Ці квітки блакитно-волошкового кольору у формі зірочок, які ростуть на наших городах, широко використовуються у багатьох країнах. У нас чомусь лише додають листя, що має смак свіжих огірків, у холодні супи і весняні окрошки. А квітки бурачника можна додавати у різноманітні лимонади, пунші, коктейлі на основі джину, у фруктові шербети, ними прикрашають торти, сирні запіканки і чизкейки. Блакитні зірочки можна заморозити у кубиках льоду.
Настурції (Tropaeolum majus)
Спробуйте скуштувати яскраво-оранжеву квітку настурції. У неї неймовірний аромат і легкий присмак перцю та пряний післясмак. Цілі квітки настурції дуже популярні не тільки на батьківщині у Мексиці, а й у світовій гастрономії. Їх додають до різноманітних салатів, сирів, відкритих запіканок та бутербродів, холодних закусок. До речі, настурція повністю їстівна рослина. Паростки додають у салати, а пуп'янки маринують замість каперсів.
Троянди (Rosa species)
Прекрасні на вигляд і ніжно-оксамитовими на смак пелюстками можна оздоблювати морозиво, десерти, салати, вони чудово дивляться у кубиках льду і коктейлях на основі шампанського. А сиропи, варення та лікери з тояндових пелюсток - фірмові "фішки" справжніх господинь. Зацукровані пелюстки — чудова окраса романтичних тортів та святкових десертів. Їстівні практично всі види дикоростучої троянди та шипшини.
Фіалки (Viola odorata)
Зацукровані квітки лісових фіалок та віол (братиків) - улюблений десерт середньовічних європейських королев і принцес. І сьогодні ароматні віоли - чудова прикраса для зелених салатів, фруктових і кремових десертів, різноманітних прохолоджувальних напоїв та навіть кави з молоком. Їх можна заморожувати у кубиках льоду для пуншів та коктейлів. Чудовий варіант — жменю квіток змішати з 100 г рідкого меду і пригостити гостей через кілька тижнів фіалковим медом! Або просто додати жменю фіалок для аромату у цукерничку з цукром й залишити на тиждень.
Як створити квітник на балконі [+ПОРАДИ]
Маргаритки (Tagetes species)
Виявляється, маленькими пелюстками маргариток можна посипати салати, бутерброди, варені овочі, рис та інші гарніри, використовувати як наповнювачі для вершкового масла. А ми в дитинстві їх збирали на галявинах і з острахом куштували на смак, як і більшість згаданих вище квітів )
Квіти кабачків та гарбузів
Великі жовті квітки кабачків, гарбузів, патисонів, цукіні — одні з наймачніших. Жіночі квітки швидко вянуть, утворюючи завязь плода, а чоловічі залишаються свіжими досить довго. Їх їдять сирими, додають у салати, фарширують різними начинками, смажать у клярі. Неймовірна екзотика для нас і смакота!
Гладіолуси (Gladіolus)
Виявляється, свіжі пелюстки гладіолусів можна фарширувати (чудова ідея для фуршетів!) і додавати у різноманітні овочеві й листкові салати. Смак тонкий та ніжний. Але перед використанням обов'язково видаліть тичинки та маточки і промийте!
ТОП-5 самых полезных лечебных растений в летнюю жару +ФОТО
Як зацукрити квітки та пелюстки
Зібрані у чистому місці квіти акуратно промийте у посуді з водою і обсушіть на серветці. Легко збийте яєчний білок і тонким пензликом повністю змастіть пелюстки або цілі квітки чи пуп'янки. Потім посипте через чайне ситечко цукровою пудрою. Струсніть зайву пудру і висушіть на серветці. Цілі троянди обв'яжіть ниткою навколо стебла і підвісьте квіткою донизу, щоб не пом'яти пелюстки й зберегти форму квітки.
![](/images/bnr/happy-650-90.jpg)
напої, морозиво, торти, десерти, зацукровані, страви, їсти, пелюстки, квіти
У Квасилові відкриють меморіальну дошку Герою Сергію Гамулі
![](/images/articles/2/small/1738836746.jpg)
Завтра, 2 лютого, о 8:50 на фасаді Квасилівського ліцею відбудеться зворушлива церемонія відкриття меморіальної дошки на честь загиблого Героя Сергія Гамули.
переглядів: 199
Гощанська громада презентувала елементи нематеріальної культури
![](/images/articles/2/small/1738834901.jpg)
У Рівненській області триває активна робота зі збереження нематеріальної культурної спадщини. Перша в цьому році зустріч у лабораторії "Жива спадщина" стала свідченням того, що наші традиції не зникають, а навпаки, набувають нового життя.
переглядів: 184
"Верес" оприлюднив календар матчів на найближчий час
![](/images/articles/2/small/1738821327.jpg)
Футбольний клуб "Верес" розпочинає новий етап у сезоні Української Прем'єр-ліги.
переглядів: 186
Смачні сирні пончики: готуємо сніданок з п'яти простих інгредієнтів
![](/images/articles/2/small/1738785817.jpg)
Пісочне тісто в основному готується з трьох інгредієнтів: борошна, масла і цукру. Але якщо в нього додати сир - результат вас приємно здивує.
переглядів: 144
Гороскоп на четвер. Слова матимуть велику силу
![](/images/articles/2/small/1738817489.jpg)
6 лютого 2025 року - день, коли енергія Місяця в Близнюках пробуджує в нас цікавість, легкість і бажання поговорити. Вранці, коли Місяць гармонійно з'єднується з Нептуном, інтуїція стає надзвичайно гострою, і сни можуть принести дивовижні підказки.
переглядів: 660