Ми у Facebook
21.09.2014, 11:13

Як діяти рівнянам при спробах пограбування — поради правоохоронців

Майже щодня на вулицях Рівного грабують людей. І не лише на вулицях — жертвами нападників нерідко стають магазини і навіть банки. Портал OGO.UA поцікавився у правоохоронців, як уберегтися від нападників і як поводитися, якщо ви стали свідком чи жертвою нападів.
Керівник сектору зв'язків з громадськістю обласного управління міліції Тамара Лисенко говорить, що при спробі пограбування магазину чи банкуне потрібно чинити опір зловмиснику.

— Найкращий захист для магазинів і установ, де є матеріальні цінності - це сигналізація і тривожна кнопка, яка виведена на пульт Державної служби охорони, а також камери відеоспостереження, які фіксують, хто заходить до магазину і з якою метою, - каже Тамара Лисенко. - Ці заходи безпеки уже самі по собі відлякують грабіжників. Адже, за статистикою, наряд Державної служби охорони прибуває за 2-3 хвилини. Якщо тривожна кнопка спрацювала, то до приїзду охоронців можна спробувати заговорити із грабіжником спокійним врівноваженим тоном, щоб затягнути час. Якщо ж у магазині чи банку віддсутня тривожна кнопка, то краще підкоритися грабіжнику, і віддати те, що він вимагає. Злочинець зазвичай озброєний і йде на скоєння цього злочину, маючи на меті здобути кошти чи цінності будь-якою ціною, і він не зупиниться ні перед чим. Продавець і відвідувачі торгівельного закладу можуть постраждати. Що може зробити звичайна людина на противагу озброєному грабіжнику? Ну звичайно, якщо людина дійсно має хороші фізичні дані, то може кинутись на грабіжника, але немає жоджної гарантії, що вона не отримає вогнепальне поранення.

Керівник сектору зв'язків з громадськістю наголошує: якщо пограбування таки сталося, необхідно одразу повідомити міліцію і обов'язково чекати приїзду слідчо-оперативної групи.

- На зловмисника необхідно одразу скласти орієнтування, і 95 відсотків таких злочинів одразу розкриваються за гарячими слідами. Свідки описують поведінку та прикмети грабіжника. Хтось, наприклад, помітив, у що він одягнутий, якісь певні деталі одягу, ще хтось - подряпину чи татуювання, знак на руці, годинник. Серед свідків навіть може бути така людина, що колись бачила чи знає грабіжника.

Якщо ж грабіжник напав на вас на вулиці, то, за словами Тамари Лисенко, необхідно одразу показати, що ви його не боїтеся.

- Звичайно, треба оцінити фізичні дані тієї людини, яка на вас нападає, - говорить керівник СЗГ. - Але навіть якщо він велетень, а ви маленька, то це теж не значить, що ви маєте дати себе пограбувати. Перше, що рятує це - крик. Необхідно голосно кричати, бо грабіжники зазвичай бояться крику. І люди навколо це чують, навіть це ніч чи малолюдно, все одно поруч є будинки, де вас можуть почути крізь вікно. Бажано не віддавати свої речі. Але, звичайно, це залежить від ситуації. Бо якщо грабіжник озброєний, то краще все віддати, але запам'ятати прикмети злочинця, щоб потім в міліції описати і скласти фоторобот.

Якщо ж зловмисник приховав обличчя, то правоохоронці радять запам’ятати руки, одяг, взуття, який у нього був голос - можливо, хриплий чи дитячий, чи говорив з акцентом, картавив.

Дітей зазвичай грабують такі ж однолітки, щоб вкрасти мобільний телефон.

- Діти не мають великих статків, не носять з собою портмоне з великою сумою грошей, - каже Тамара Лисенко. - Тому у них крадуть переважно мобілки. І якщо намагаються відібрати телефон силоміць, то краще зразу його віддати, шоб не нанесли шкоду здоров'ю. Але потім негайно розповісти батькам, щоб вони звернулися до міліції.

Про те, як не стати жертвою ґвалтівника, як захистити квартиру та автомобіль, ми опублікуємо на порталі OGO.UA найближчим часом.

Інші статті до теми:
У центрі Рівного пограбували магазин
На Рівненщині п’яні молодики напали з рушницею на людей
На Рівненщині неповнолітні обікрали магазин





На правах реклами