Ми у Facebook
21.09.2014, 08:59

21 вересня — Різдво Пресвятої Богородиці

Різдво Богородиці. Фреска Джотто

Різдво Пресвятої Богородиці або Друга Пречиста — релігійне свято християнської церкви на честь Богородиці Діви Марії, матері Ісуса Христа. Святкується щороку православними 21 вересня, католиками — 8 вересня.
У цей день підкреслюється, що Божа Мати є великою праведницею, помічницею і заступницею людей, покровителькою сільського господарства, яка народженням Христа зробила перший крок до вічного спасіння усіх людей.

Відомості про народження Діви Марії не згадуються у Новому заповіті, а передані лише у апокрифічній літературі. Згідно з апокрифічним Протоєвангелієм Якова батьками Марії були Святий Йоаким і Свята Анна. Місцем народження Богородиці вважають Єрусалим.

Пошана до Богородиці розвивається в християнстві поволі. Спершу шанування Божої Матері поширюється на Близькому Сході, в Палестині, в Єгипті, звідти переходить до Італії та інших країн. Перші іконографічні зображення зустрічаються в катакомбах Риму. Спочатку постать Божої Матері повна простоти, що межує з примітивністю. Згодом вона набирає величі та пишноти: з'являється перед вірними, як Цариця Неба в багатому вбранні та в супроводі янголів.

Різдво Богоматері, псковська ікона XVI-XVII століть
Різдво Богоматері, псковська ікона XVI-XVII століть


17 вересня вшановують ікону "Неопалима купина"

У Київському Софійському Соборі на вівтарній стіні, що збереглася непорушно з XI століття, представлено Богородицю з піднесеними догори обома руками — це образ так званої Оранти (та, що молиться), її прообраз находиться в візантійській каплиці в Равенні (Італія), що походить із V століття.

Свята Діва Марія (Оранта), мозаїка собору Софії Київської
Свята Діва Марія (Оранта), мозаїка собору Софії Київської


Паломництво до Святої Землі: фотогалерея


Першою церквою в Україні, присвяченою Богородиці, була Десятинна церква, яку побудував у Києві близько 986–995 років св. Володимир Великий. Назвали її «десятинною» тому, що великий князь видав на неї десяту частину своїх доходів; у ній поховано св. княгиню Ольгу, Володимирову жінку Анну, — і його самого. Хоч церква завалилася під час оборони від татарських орд Батия — 1240 року — митрополит Петро Могила частково її відбудував. Але церкву було цілковито знищено 1943 року, під час Другої світової війни.

Володимирська ікона Божої Матері — найшанованіше зображення Богоматері на Русі. Візантія. XII ст.
Володимирська ікона Божої Матері — найшанованіше зображення Богоматері на Русі. Візантія. XII ст.


На Рівненщину привезли частку мощей цілителя, який вилікував Володимира Мономаха

З точки зору віровчення Церкви, народження Пресвятої Богородиці - Матері Ісуса Христа - не було подією випадковою і звичною. Адже Божій Матері була відведена важлива роль у втіленні Божественного плану порятунку людства.





На правах реклами