Ми у Facebook
24.09.2014, 10:17

Що необхідно знати про сплату податку на доходи при продажу нерухомості

Яким чином оподатковується ПДФО дохід, отриманий фізичною особою від продажу протягом звітного року другого об’єкту житлової нерухомості (квартири) у разі, якщо перший об’єкт (квартира) була внесена власником до статутного фонду юридичної особи?

Статтею 115 Цивільного кодексу України передбачено, що господарське товариство є власником, зокрема, майна, переданого йому учасниками товариства у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу.
Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України.

Згідно з п. 172.8 ст. 172 ПКУ для цілей цієї статті під продажем розуміється будь-який перехід права власності на об’єкти нерухомості, крім їх успадкування та дарування.

Новий варіант: увага місцевим бюджетам [НОВЕ У БЛОГАХ]

Отже, внесення фізичною особою – відчужувачем до статутного фонду юридичної особи об`єкту житлової нерухомості (квартири) передбачає перехід права власності на такий об’єкт до юридичної особи.

Однак, відповідно до пп. 165.1.44 ст. 165 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку – фізичної особи не включається, тобто не підлягає оподаткуванню сума майнового та немайнового внеску до статутного фонду юридичної особи – емітента корпоративних прав, в обмін на такі корпоративні права.

Водночас, згідно із п. 172.1 ст. 172 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст.121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.
Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.


Держава заплатила рівнянам за телят


Відповідно до п. 172.2 ст. 172 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 ст. 172 ПКУ, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1 ст. 172, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

Враховуючи викладене, якщо протягом звітного податкового року фізична особа (власник) вносить до статутного фонду юридичної особи квартиру відбувається перехід права власності. У розумінні ПКУ вважається, що така фізична особа продала квартиру юридичній особі. При цьому, юридична особа не повинна утримувати ПДФО з вартості внеску.

Разом з тим, дохід, отриманий фізичною особою від продажу протягом звітного податкового року другого об’єкту житлової нерухомості (квартири), оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 %.





На правах реклами