Ми у Facebook
02.10.2014, 11:00

Оздоровлення та відпочинок дітей – сфера уваги органів прокуратури

З огляду на актуальність додержання прав дітей на відпочинок та оздоровлення, прокурори постійно перевіряють, чи додержуються на Рівненщині вимог законодавства під час організації оздоровчої компанії.
Перевірка, що її провели у 2014 році працівники прокуратури, охопила 17 дитячих закладів оздоровлення, 557 пришкільних таборів та 6 наметових містечок.

Її результати, на жаль, засвідчили, що в області виконання вимог Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» повною мірою ще не забезпечено. Про це повідомила начальник відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури області Олена Ткачук.

Так, за її словами, перевірки виявили непоодинокі факти порушень прав дітей на безпечність харчування, належні умови перебування в закладах відпочинку, забезпечення першочергового права на оздоровлення дітей пільгової категорії, виявлено також порушення в діяльності органів влади при використанні бюджетних коштів, спрямованих на вказані цілі.

Зокрема, численними є порушення при розподілі путівок у заклади оздоровлення та відпочинку.

Олена Ткачук навела приклади, коли управлінням у справах молоді та спорту Рівненської обласної державної адміністрації, а також районними управліннями путівки на оздоровлення дітей розподілялися без дотримання будь-якого порядку черговості, при цьому не враховувалася чисельність дітей пільгових категорій.

Зокрема, одна із міських рад області скерувала на відпочинок переважно творчих та обдарованих дітей, ще в одному районі перевага була надана лише дітям, які перебувають на диспансерному обліку. Натомість поза увагою було залишено дітей-інвалідів, сиріт та позбавлених батьківського піклування.

Не було направлено на оздоровлення жодної дитини із Зарічненського району, а путівки було повернуто центральному органу виконавчої влади. Вказане стало наслідком неналежного забезпечення контролю органами влади за раціональним використанням путівок та інформування населення про оздоровчу компанію.

Через цю ж причину у Радивилівському районі із проживаючих у ньому 179 сімей з дітьми, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, заяви на санаторно-курортне лікування та відпочинок подало лише 4. Подібна ситуація склалася в Млинівському, Гощанському, Рівненському, Корецькому, Демидівському, Острозькому районах, містах Рівне та Остріг.

На подібні порушення прокурори на місцях реагували внесеними поданнями.

Перевірки засвідчили, що в цілому було належним чином забезпечено дітей повноцінним та якісним харчуванням. Та все ж, прорахунків уникнути не вдалося.

Начальник захисту прав і свобод дітей прокуратури області Олена Ткачук розповіла, що у санаторно-оздоровчому комплексі «Корчагінець» окремі продукти, з яких готувалася їжа, були закуплені без документів, які б посвідчували їх якість та безпеку. З метою усунення вказаних порушень Острозький міжрайонний прокурор вніс подання.

Було виявлено й непоодинокі факти порушень вимог законодавства про санітарне та епідеміологічне благополуччя населення.

Зокрема, типовими порушеннями, які допускаються у дитячих наметових містечках – неналежне зберігання харчових продуктів, відсутність складських наметів для зберігання постільної білизни, недостатня кількість умивальників та кімнат гігієни.

Прокурор міста Кузнецовська встановив, що вказані питання лишилися поза увагою лікаря гігієніста Кузнецовського управління Держсанепідслужби в області, який напередодні проводив перевірку у наметовому містечку. Тому у поданні прокурор поставив вимогу не лише усунути вказані порушення, а притягнути винних осіб до відповідальності.

Недостатньо уваги було приділено органами місцевої влади вирішенню проблеми довезення дітей до місць відпочинку. Як наслідок – 17 дітей з різних районів області змушені були самостійно доїжджати до СОК «Джерельце», ще 18 дітей – до ДСОК «Електронік». На такі порушення прокурори відреагували внесеними поданнями.

У ході перевірки прокурори також реагували на факти порушень вимог законів при передачі в оренду приміщень оздоровчих закладів, що перебувають у комунальній власності.

Приміром, лише після втручання Млинівського міжрайонного прокурора низка фірм-орендарів погасила борг у сумі 40 тис.грн. перед КП «Дитячий санаторій «Хрінники» та місцевим бюджетом за використання приміщень санаторію.

− Прокуратурою Рівненської області завдяки організованій перевірці з питань оздоровлення та відпочинку дітей вдалося попередити порушення прав 334 неповнолітніх - підсумувала начальник відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури області Олена Ткачук. - А також у зазначеній сфері розпочато 1 кримінальне провадження, внесено 30 документів прокурорського реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто вже понад десяток посадових осіб, відшкодовано 40 тис. грн.

З огляду на актуальність захисту прав дітей та додержання їх прав на відпочинок та оздоровлення, створення безпечних умов перебування у закладах відпочинку, ці питання перебувають на постійному контролі прокуратури Рівненської області. Перевірки з цих питань тривають.

Прес-служба прокуратури Рівненської області





На правах реклами