Ми у Facebook
12.10.2014, 10:02

Львів’янин продає електроенергію державі

Сам собі енергетик: мешканець села під Львовом заробляє на продажу енергії з власної електростанції.
Мешканець села Солонка Пустомитівського району Львівської області Роман Баб’ячок не тільки став повністю енергетично незалежним, а й почав заробляти на цьому. Чоловік продає електроенергію державі.

У вересні його сонячна станція виробила понад тисячу кіловат енергії, частину він використав для власних потреб, а решту продав державі.

Роман Баб’ячок - перший українець, який продав державі власну електроенергію. За вересень чоловік заробив понад 3 тис. грн, коли продав «Львівобленерго» 897 кВт електроенергії, що виробила його приватна сонячна електростанція.

Поради рівнянам: як встановити лічильник тепла у будинку [РОЗ’ЯСНЕННЯ]

Зводити власну сонячну електростанцію на даху свого будинку чоловік почав навесні цього року. Щоб обладнати 100 кв. м даху, придбав 40 фотомодулів (сонячних батарей) потужністю 250 Вт, акумуляторну батарею GEL, блок управління, інвертор змінного струму та двосторонній лічильник. Останній «пропускає» електроенергію в обидва боки і може передавати дані диспетчерській службі обленерго. Загальна потужність електростанції 10 кВт – це максимум «зеленої» енергії, який дозволяє держава виробляти приватним домогосподарствам для власних потреб.

До цього Роман Баб’ячок багато років цікавився альтернативними способами виготовлення енергії. Врешті вирішив спробувати сам. Те, що в Україні він першопроходець у цій справі, чоловіка не злякало.

«Спочатку потрібно було виготовити проектну документацію та отримати дозвіл на під’єднання 10-кіловатної електростанції до мережі, придбати та встановити саму систему та зареєструвати її в обленерго», – розповів Роман Баб’ячок.

Сонячні панелі обійшлись йому у € 8 тис., по € 200 кожна. Додатково придбав за € 3 тис. інвертор з автоматикою, а також купив кріплення, кабелі та інший дріб’язок. Отримання відповідних дозволів у «Львівобленерго» та купівля спеціального лічильника обійшлось у ₴ 15 тис. Окупиться така система, за словами Романа Баб’ячка, через 5 років.

«У мене будинок споживає 300-400 кіловат. Стільки енергії виробляє двох-трьох кіловатна станція, тобто частину виробленої енергії я продаю. Якщо ви поставите меншу електростанцію, лише відповідно до власних потреб, ви нічого не продасте, а затрати будуть ті ж. Краще вже виробляти більше і заробляти на цьому», – розповів він.

Зараз чоловік продає енергію за тарифом 3,89 грн/кВт-год, що в рази більше, аніж енергія вироблена на звичних електростанціях. Відповідно до українського законодавства тариф залишатиметься незмінним до 2030 року.

«Лише за 22 дні моя станція виробила 1,2 тисячі кіловат. Продав те, що було в надлишку», ­– зазначає чоловік.

Станцію зробив за три місяці, а документами займався майже рік. Каже, що таке вкладення дуже вигідне.

Чи будуть у Рівному аварійні відключення електроенергії?

«Витратився раз — і забув на все життя. Потім витрачаєш лише на обслуговування станції, але це вже копійки», – додав пан Роман.

А от виробляти альтернативну енергію в промислових масштабах, на думку винахідника, не вигідно.

«Це сотні тисяч гривень, вихід на об’єднаний енергоринок, оформлення ліцензії і сертифіката, і батареї тільки українського виробництва. Це не надто вигідно. Ця річ дуже цікава для приватних домогосподарств. Ви просто ставите все, затверджуєте і ваш дім забезпечений електроенергією», – говорить чоловік.

При цьому додає, що опалення в його будинку базується на електриці, тому проблеми з газом для нього поступово відходять у минуле.

Джерело: zaxid.net





На правах реклами