Ми у Facebook
27.10.2014, 10:30

Рівненщина: прямо на ОВК переписують протоколи

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують факти переписування протоколів прямо в приміщенні ОВК.
Згідно статті 158 Кримінального кодексу України підробка виборчих документів, зокрема протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці – караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 2 до 3 років.

В ОВК 155-го виборчого округу з центром у м. Дубровиця представники трьох ДВК переписували протоколи з результатами голосування. Спостерігач ОПОРИ зафіксував порушення на відео. Присутні представники правоохоронних органів на зауваження спостерігача не відреагували, тому той викликав слідчо-оперативну групу. Наразі слідчо-оперативна група бере пояснення у учасників порушення. В ОВК приїхав також керівник Дубровицького оперативного штабу міліції. Спостерігачі ОПОРИ наразі пишуть заяву про порушення.
В той же час в ОВК 153-го виборчого округу також фіксуються подібні випадки. Представник однієї з ДВК в туалеті ОВК перепсувала дані по голосуванню в порожній протокол. Порожній протокол був проштампований печаткою та мав підписи членів ДВК. Порушення спостерігачі ОПОРИ зафіксували на відео. Наразі на ОВК чекають на приїзд оперативної групи.

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що відповідно до п. 7-8 ст.94 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» у разі виявлення у протоколі дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі виправлень, помилок, неточностей, які можливо усунути без повторного підрахунку голосів, окружна виборча комісія своїм рішенням може зобов’язати дільничну виборчу комісію внести зміни до встановлених результатів голосування виборців на виборчій дільниці шляхом складання протоколу (протоколів) про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі з поміткою "Уточнений" відповідно до пункту 2 частини п’ятої цієї статті, про що зазначається у протоколі засідання окружної виборчої комісії. Дільнична виборча комісія зобов'язана у строк, визначений окружною виборчою комісією, розглянути питання про внесення змін до відповідного протоколу без перерахунку виборчих бюлетенів. Протокол (протоколи) з поміткою "Уточнений" транспортується до окружної виборчої комісії в порядку, встановленому Законом.

Відповідно до п.4 ст.93 цього ж Закону секретар дільничної виборчої комісії, інші члени комісії, які не супроводжують транспортування виборчих документів до окружної виборчої комісії, залишаються у приміщенні дільничної виборчої комісії до отримання повідомлення про прийняття протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі окружною виборчою комісією. Під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії зберігається у сейфі (металевій шафі) у приміщенні дільничної виборчої комісії.

Джерело:opora.rv.ua

Статті до теми:

Парламентські вибори на Рівненщині: змінився лідер серед мажоритарників

Хто з рівнян стає народним депутатом

Результати екзит-полів у Рівному: хто стає нардепом






На правах реклами