Ми у Facebook
09.11.2014, 05:30

У листопаді яйця та олія подорожчають на 10%

Експерти продовольчого ринку прогнозують сезонне подорожчання тепличних овочів, продуктів борщового набору, а також яблук і деяких молочних продуктів.
Соняшникова олія з сировини нового врожаю може подорожчати в листопаді до 10 відсотків. Експерти пояснюють це зростанням закупівельних цін на насіння соняшнику на внутрішньому ринку наприкінці жовтня, повідомляє from-ua.com.

Наприкінці листопада очікується зростання ціни на яйця через сезонне зниження плодючості курей.

З початком морозів подорожчають овочі так званого борщового набору: картопля, цибуля, морква, буряк, капуста.

А ціни на салатні овочі (огірки, перець, помідори, “пекінка” тощо), які у жовтні злетіли на 20-25%, до кінця осені піднімуться ще на 10-15%. Адже зросли витрати на опалення та освітлення теплиць, транспортування делікатної продукції.

На тому ж рівні залишаться ціни на курятину та яловичину. Аналітики пояснюють це тим, що в минулому місяці на м'ясо збільшили ціни з “запасом”. А подальше подорожчання може призвести до того, що м'ясо просто перестануть купувати.

Зростання цін на цукор стримає гарний врожай буряків, крім того, цього року в Україні навіть перевиробництво цукру у 2,5 раза. Хоча на окремих цукрових заводах не виключають, що все ж піднімуть відпускні ціни на свою продукцію через зростання витрат на виробництво, в основному на енергоносії.

Незважаючи на гарний врожай зернових, поступово зростатимуть ціни на крупи, через зростання собівартості продукції.

Трохи порадують покупців цінники на сезонні імпортні фрукти. Хурма, гранат, цитрусові можуть подешевшати на гривню-півтори. Банани, щоправда, залишаться на тому ж ціновому рівні. Поки більш-менш стабільний долар.

А от вітчизняні яблука та груші можуть незабаром подорожчати. У деяких садоводів закінчуються запаси осінніх сортів. А дехто притримує врожай, щоб потім продавати яблука за більш вигідними цінами. «Будемо чекати, коли оптова ціна виросте хоча б до 10–11 грн/кг (зараз 4–8 грн)», - розповів газеті «Вести»
заступник гендиректора агрофірми «Сади України» Андрій Климов.

Аграрії не поспішають продавати свій товар навіть за поточними (вже високими) цінами, очікуючи подальшого їх підвищення, констатує ситуацію на продовольчому ринку України видання Агравері.

ІНШІ МАТЕРІАЛИ ДО ТЕМИ:
Ціни на цукор зростатимуть?





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ