Ми у Facebook
19.11.2014, 09:45

З початку року на Рівненщині газу стали споживати на 15% менше

За 10 місяців 2014 року обсяги транспортування газу на Рівненщині зменшились на 70,9 млн куб. м або на 14,8% у порівняні з аналогічним періодом минулого року.
У зв’язку зі зменшенням споживання газу скоротилися і об'єми транспортування газу по ПАТ «Рівнегаз». Так, цьогоріч компанія недоотримала близько 23,1 мільйона гривень доходів, закладених в тариф на транспортування.

За 10 місяців поточного року всіма категоріями споживачів було спожито 408,7 млн. м куб. газу, що на 14,8% менше порівняно з відповідним періодом минулого року. Так, теплопостачальні підприємства використали менше газу на 11,9 млн куб. м або на 13,8%, бюджетна сфера - на 3,7 млн куб. м (28,5%), промисловість – на 10,1 млн куб. м (10,6%), а побутові споживачі - на 45,3 млн куб. м (15,9%).

Подальше падіння обсягів споживання і транспортування газу та зменшення виручки від його реалізації, в умовах загального погіршення економічної ситуації в країні аж ніяк не зменшує об’єми робіт із обслуговування та утримання великої системи газопостачання Рівненщини. Навпаки, в період фінансової нестабільності це призводить до значно більших затрат на обслуговування газових мереж. І щоб абоненти ПАТ «Рівнегаз» були забезпечені стабільним та безперебійним газопостачанням, єдиним виходом із нинішньої ситуації є збільшення тарифу на транспортування газу.

«Якщо зростає ціна на газ, відповідно, повинні зростати і тарифи. Проте, незважаючи на те, що з початку 2014 року ціна на газ в середньому зросла на 60%, тариф на постачання був збільшений лише на 4,0%, а на транспортування – на 19,6%. Тому на сьогодні єдиним виходом із ситуації є коригування тарифів на транспортування, розподіл та постачання природного газу у бік збільшення», - зазначає перший заступник голови правління ПАТ «Рівнегаз» Віктор Осницький.

Через падіння курсу гривні та інфляційні процеси стрімко зростають ціни на матеріали та обладнання. Приміром,

- газовий лічильник подорожчав на 150 гривень,

- вартість 1 метра металевої труби збільшилася майже вдвічі,

- газозварювальне обладнання тепер коштує 5,5 тис. грн, що на 2,5 тис. грн дорожче, ніж торік.

Майже удвічі зросли витрати компанії на закупівлю паливно-мастильних матеріалів, також значно збільшились видатки на обслуговування газорозподільчих пунктів.

За останні роки обсяг реалізації природного газу по ПАТ «Рівнегаз» скоротився майже на 26% - з 729 млн куб. м в 2010-му до очікуваних 545 млн куб. м на кінець 2014 року.

Статті по темі:

Нові норми споживання холодної і гарячої води, опалення, газу, електроенергії : ПОСТАНОВА

"Рівнегаз" разом з рахунком дає роз'яснення про нові норми споживання газу

Куди звертатися рівнянам, щоб зробити перерахунок вартості тепла





На правах реклами