Ми у Facebook
29.11.2014, 20:30

Інваліди, війна і мистецтво: круглий стіл у Рівному

Днями в Рівненському обласному центрі "Інваспорт" відбувся круглий стіл, присвячений інтеграції людей з особливими потребами в суспільство через культуру та мистецтво.
Участь у заході взяли представники різноманітних організацій - Сергій Одарченко від групи психологічної взаємодопомоги "Фенікс", Тамара Олесько від Центру інвалідів з порушенням опорно-рухового апарату, М. Косинська від організації "Передзвін", В. Петренко від ФСК "Геракл", Т. Кривко від УТОГ, Петро Буткевич від Рівненського міського товариства інвалідів, Олександр Майструк, відомий рівненський фотохудожник, журналісти, самі люди з особливими потребами, громадські діячі та інші.

Часопис "Інва.net" для людей з особливими потребами на заході представила Лілія Слісаренко, заступник директора РОУНБ (Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки). Центр "Інваспорт" у власному приміщенні представляв його директор Віктор Кучер. Із представників влади прийшов Олександр Шамак, заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення Рівненської обласної державної адміністрації.

Власне, сам захід почався з виступу дітей з особливими потребами - вони співали та танцювали під музику. Потім почався круглий стіл з обговорень проблем людей з особливими потребами. Йшлося про значення культури й мистецтва в інтеграції інвалідів різних нозоологій (тобто "спеціалізацій" захворювання), вплив культури та мистецтва на морально-психологічний стан особи з інвалідністю, творчість людей з обмеженими можливостями, а також "різне". Під "різним", звісно, йшлося про численні проблеми інвалідів та про недостатнє фінансування.

Представник групи "Фенікс" розповів про арт-терапію, яку проводила учасниця групи "Фенікс" Наталя Червук. Йшлося також про те, наскільки "феніксівцям" допомагає Свято-Софіївське православне братство (Тарас Рябчевський) та парафія Іова Почаєвського (отець Віталій Поровчук), а також Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека. Наостанок після виступу представника "Феніксу" учасниця групи Оксана Нікітюк представила свої поезії та фотографії. Також присутнім дуже сподобався виступ юної Аріни Фауст з піснею "Моя земля".

- Ніхто не планує інвалідності, - розповіла "працюючий інвалід" Наталія Колесова. - Людина може раптом захворіти, і тільки одна секунда відділяє здорову людину - й людину з особливими потребами.

- Як прикро усвідомлювати, що в результаті війни будуть ще й нові інваліди, - поділився Олександр Майструк. - Війна - це ще одне випробування для людей з особливими потребами. Добре, що в деяких інвалідів спрацьовує "компенсаторна функція" - загострюються інші здорові органи чуття. Приміром, сліпі краще чують.

Вечір блискуче провели чарівна та посміхнена ведуча Жанна Фалко з Клеванської загально-освітньої школи-інтернату № 1, а також Тетяна Войтович, голова Рівненської обласної благодійної організації для інвалідів та пенсіонерів "Обличчям до істини", з ініціативи якої відбувся цей захід.

До теми:

Робота для інвалідів у Рівному: де і як її знайти?

Рівненські інваліди матимуть змогу здобути нові спеціальності

Інваліди Рівненщини отримали нові інвалідні візки





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ