Ми у Facebook
26.12.2014, 18:45

ВІДЕО: Хто покарає незаконних бурштинокопачів Рівненщини [+Відео]

Мілція не поспішає займатися розслідуваннями справ, що стосуються незаконного видобутку бурштину. І хто ж в цьому випадку повинен покарати незаконних старателів і тих, хто їх "кришує".
Рівненські міліціонери вперто не помічають незаконного видобутку бурштину. Кілька днів тому відновили видобуток сонячного каменю в урочищі Гальбин, на Сарненщині. Саме там, де півроку тому відбулась стрілянина за участі тодішнього нардепа - регіонала Володимира Продивуса. Перевіряючи можливу причетність міліціонерів до кришування ремесла знімальна група наших колег з телеканалу "ЗІК" наштовхнулась на перешкоджання роботі та опір старателів. Та, як з'ясувалось ані мотопомп, ані старателів міліціонери в тих краях не помітили.

Бурштиновий промисел давно став чи не єдиним джерелом доходів для жителів Полісся, багатого покладами "сонячного каменю".

От тільки заняття тисяч людей в Україні поза законом. А відтак - стало ласим шматком для нечистих на руку правоохоронців.

Віктор Ющенко законопроект, який мав би легалізувати старателів заветував. А його наступник з родиною і поготів - схему збагачення налагодив. Вже після Революції Гідності епоха "кришування" сім'єю незаконного видобутку бурштину закінчилась... стріляниною на Сарненщині.

На відео з місця події видно, як міліціонери вперто не помічають зброї в руках молодиків, що приїхали на Сарненщину з тоді ще нардепом-регіоналом Володимиром Продивусом, аби продовжити збір данини з місцевих копачів. Терпець у людей увірвався і люди вголос озвучили імена, прізвища та тіньові схеми.

Тоді ж люди відмовились платити силовикам за безкарність своїх заробітків.

Та старі схеми довго забутими не були. Місцевий криміналітет під виглядом приватних охоронних фірм взявся охороняти ліси, поля і мисливські угіддя - офіційно. А фактично - знову обклали даниною місцевих старателів.

Перед парламентськими виборами легалізувати бурштиновий бізнес на поліссі кандидати обіцяли на перебій один - поперед одним. Старателі повірили. Мовляв так виграють всі.

Президенту ситуація довкола бурштинового, тіньового, бізнесу відома не з чуток.

Місцеві повірили і нелегальний видобуток, разом з бунтами припинили. Не дочекавшись реальних кроків влади - робота відновилась за старими схемами. От тільки платити доводиться по-новому. За розповідями старателів суми хабарів міліціонерам зросли у півтора рази за останні півроку.

Це відео було відзнято два дні тому в Урочищі Гальбин, де пів року тому відбулась стрілянина за участі нардепа - регіонала. На диво - видобутку бурштину, людей та мотопомп ані місцеві міліціонери, ані очільник обласного управління міліції, до речі - вже третій за останні півроку, не побачили.

Та навіть затримання бурштинових, нелегальних ділків не є гарантією їх притягнення до відповідальності.

Подейкують, що разом з викраденими бурштином та доларами з кабінета слідчого зник і необачно вилучений у ділків блокнот, у якому зберігалась тіньова бухгалтерія з іменами, сумами хабарів, та датами. Тож слова сказані екс-губернатором після травневих подій зараз сприймаються як пророцтво.

Позаяк карати за організацію корупційних оборуток та схем більше нікому. А парламентарям зараз не до легалізації бурштину. Тим більше - головний міліціонер країни - представляє одну з найбільших коаліційних сил у парламенті. А при попередниках корупційні струмочки по вертикалі стікались до київських кабінетів, в тому числі і на столичній вулиці Богомольця.




Статті до теми:

ВІДЕО - Бурштинокопачі Рівненщини ледь не побили журналістів

ДИВИТИСЯ ВІДЕО, ДЕ НА ПІВНОЧІ КОПАЮТЬ БУРШТИН


ВІДЕО: Як у лісах Рівненщини "миють" бурштин [+Відео]

Як каратимуть за незаконний видобуток бурштину?

Про рівненський бурштин говоритимуть у Києві





На правах реклами