Ми у Facebook
02.01.2015, 09:19

НБУ назвав 8 системно важливих банків

Національний банк України затвердив методику визначення фінансових установ, діяльність яких впливає на стабільність банківської системи.

Національний банк України постановою Правління НБУ від 25.12.2014 №863 системно важливими на 01.12.2014 визначено 8 банків: ПАТ КБ "ПриватБанк", АТ "Ощадбанк", АТ "Укрексімбанк", АТ "Дельта Банк", АТ "Райффайзен Банк Аваль", ПАТ "УКРСОЦБАНК", ПАТ "Промінвестбанк", а також АТ "Сбербанк Росії". Про це повідомило офіційне інтернет-представництво Нацбанку.

Визначення системно важливих банків здійснюватиметься щороку із застосуванням багатофакторної математичної моделі, яка ґрунтується на критеріях системної важливості:
- загальний розмір активів, зобов’язань юридичних та фізичних осіб,
- системні взаємозв’язки в банківській системі (об’єм міжбанківського кредитування),
- об’єм кредитування найважливіших секторів економіки.

Визначення банків системно важливими не обумовлює обов’язкового прийняття рішення щодо участі держави в капіталі цих банків.

Найближчим часом Національний банк України завершить розроблення нормативно-правових актів стосовно регулювання та нагляду за системно важливими банками. Серед іншого буде встановлено додаткові вимоги до капіталу таких банків. Національний банк України планує поступове запровадження нових регуляторних вимог до системно важливих банків, що дасть змогу їх акціонерам здійснювати необхідні заходи. Це сприятиме підвищенню стійкості таких банків і банківської системи в цілому, йдеться у повідомленні. Постанова № 863 набирає чинності з 1 січня 2015 року.

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
У Рівному закриють два банки
В Україні буде нова 100-гривнева банкнота





На правах реклами