Ми у Facebook
04.01.2015, 10:00

Лікар року в Рівному – Валентин Піонтковський

Завідувач ортопедо-травматологічного відділення Рівненської обласної клінічної лікарні, головний ортопед-травматолог обласного управління охорони здоров'я, кандидат медичних наук.
У липні 2014 року ортопедо-травматологічне відділення Рівненської обласної клінічної лікарні перегорнуло чергову сторінку історії – 55 років від дня заснування. Шлях, пройдений від 10 ліжок до найбільшого відділення лікувального закладу з 89 співробітниками – це історія, створена щоденною нелегкою працею всього колективу, історія розвитку надання якісної спеціалізованої допомоги, постійного росту та впровадження нових сучасних технологій та методик хірургічного лікування.

Розвиток відділення, шлях та напрямок руху завжди найбільшою мірою залежав від керівника підрозділу. Від самого початку і до сьогодні на чолі колективу – достойні керманичі, кваліфіковані лікарі.

З жовтня 2010 року на чолі ортопедо-травматологічного відділення РОКЛ — кандидат медичних наук, визнаний новатор медичної галузі України Валентин Піонтковський.

Випускник Буковинської державної медичної академії, Валентин Костянтинович розпочав здобувати лікарський досвід, працюючи лікарем ортопедом–травматологом Хмельницької міської лікарні. Далі — закінчив аспірантуру на базі Інституту патології хребта і суглобів ім. проф. М.І. Ситенко АМН України (м.Харків). Успішно захистив кандидатську дисертацію на тему: “Транспедикулярна фіксація при поперековому остеохондрозі”. Згодом — продовжує плідну наукову діяльність, ставши автором 35 друкованих робіт у вітчизняних та зарубіжних медичних виданнях, співавтором монографії “Дегенеративні захворювання хребта”.

Кілька років роботи нейрохірургом у Чернівцях, де свого часу навчався, – і Валентин Костянтинович прибуває на Рівненщину, де очолює найбільше відділення обласної клінічної лікарні. Саме тут ось уже понад чотири роки він не лише вправно організовує роботу колективу майже з дев'яти десятків працівників, а й постійно і невтомно запроваджує у щоденну практику найпередовіші наукові досягнення сучасної ортопедії та травматології, які допомагають людям повертати якість повноцінного життя.

Свій досвід і навички Валентин Костянтинович активно передає колегам у різних регіонах України, проводячи там оперативні втручання. Так, показову операцію тотального цементного ендопротезування кульшового суглоба він проводив у Чернівцях; операцію по стабілізації хребта – у Лікарні швидкої медичної допомоги (м.Київ), Головному військовому госпіталі України (м.Київ), Військово-медичному клінічному центрі Південного регіону (м.Одеса), Івано-Франківській обласній клінічній лікарні, Дніпропетровській ДЗ “СМСЧ-№6”, Чернівецькому військовому госпіталі, Лікарні швидкої медичної допомоги (м.Чернівці). І це лише частина тих операцій, які вмілі руки Валентина Піонтковського проводять по всій Україні.

Як керівник ортопедо-травматологічного відділення, Валентин Піонтковський започаткував артроскопію (сучасні малотравматичні операції операції на колінному та плечовому суглобі, що виконуються через проколи шкіри), оперативну вертебрологію (операції з приводу патології хребта) у Рівненській обласній клінічній лікарні, розвинув у відділенні такі напрямки хірургії хребта, як: транспедикулярна фіксація (стабілізація переломів хребців металоконструкціями) та пункційна цементна вертебропластика при захворюваннях і травмах хребта (введення спеціального розчину медичного цементу в тіло ураженого хребця), стабілізація шийного відділу хребта з переднього та заднього доступів сучасними конструкціями, хірургічна корекція деформацій хребта, епідуральний адгезіоліз при патології міжхребцевих дисків (введення медикаментів у беспосередній близькості до грижі диска, що сприяє зменшенню її розмірів та зменшенню болів). Під його керівництвом активно розвивається сучасний малоінвазивний остеосинтез – проводиться фіксація переломів металоконструкціями з невеликих доступів під рентген-контролем, ендопротезування (заміна кульшового та колінного суглоба при їх патології), хірургія тазу та вертлюгової западини.

Валентин Піонтковський неодноразово стажувався за кордоном: Німеччина, Чехія, Росія, Польща, Іспанія, Туреччина. З травня 2003 року він є членом Міжнародного товариства малоінвазивної та інструментальної хірургії хребта (ISMISS) та міжнародного товариства ортопедів-травматологів(SICOT).

У відділенні, яке очолює Валентин Піонтковський, як у професійній футбольній команді, в кожного лікаря — своя ділянка роботи, своя спеціалізація. Так, лікарі вищої кваліфікаційної категорії Юрій Малевич, Юрій Каштан, Юрій Циплінський та Віктор Касянчук спеціалізуються на проведенні остеосинтезу складних переломів кісток кінцівок, в тому числі на малоінвазисному остеосинтезі з використанням сучасних металоконструкцій, володіють багатьма методиками хірургічної корекції ортопедичної патології кісток та суглобів кінцівок. Володимир Златів, Сергій Гончаров та Назарій Столярський – спеціалізуються на проведенні артроскопічних втручань на колінному та плечовому суглобах. Сергій Бондар відповідає за мікрохірургію кисті; Юрій Садовий — за УЗД-діагностику суглобів; Микола Новак, Богдан Мироник, Сергій Печніков, Олександр Хорхолюк та Юрій Ничипорук – забезпечують цілодобове надання високоспеціалізованої ургентної допомоги у відділенні. А разом це — потужний колектив професіоналів, які стоять на варті людського здоров'я, і на його капітанському мостику — медик найвищого ґатунку Валентин Костянтинович Піонтковський.

Постійне вивчення передових досягнень світової медицини, ґрунтовна наукова підготовка і великий практичний досвід — усе це допомагає Валентину Піонтковському успішно розвивати ортопедо-травматологічне відділення РОКЛ як справжній осередок медичних інновацій, впровадження та використання яких у щоденній практиці допомагає пацієнтам повноцінно рухатись, жити і радіти життю.

До теми:

Вибір "ОГО". Валентин ПІОНТКОВСЬКИЙ — Про хірургію мріяв у дитинстві

2014: підсумки року на Рівненщині

Підсумки 2013 року для Рівного та Рівненщини

2012: підсумки року для Рівного та Рівненщини





На правах реклами