Ми у Facebook
09.01.2015, 10:05

Рівненські підприємці годують сепаратистів?

ілюстративне фото

Депутати облради впевнені: рівненські підприємці "підгодовують" сепаратистів. А тому на сесії прийняли звернення до підприємців з проханням припинити торгівлю на окупованих територіях. Хто ж активно торгує із сепаратистами — пояснити депутати, втім, не можуть.
В обласному департаменті економічного розвитку і торгівлі підтверджують, що до війни багато рівненських підприємців та фермерів торгували з промисловим сходом та курортним і степовим Кримом. Переважно з області постачали на окуповані нині території продукти. Відстежити, скільки підприємств припинило це робити, а скільки ні, ніхто не брався. Втім, на колегії облдержадміністрації свого часу заявляли, що чимало рівненських потужних товаровиробників зазнали суттєвих збитків, втративши ще навесні ринок збуту в Криму, а потім і на сході.

Ігор Тимошенко, директор департаменту економічного розвитку ОДА:

— Складно за рік розірвати зв'язки, які існували між підприємствами роками. Не виключено, що хтось із підприємців і досі возить продукцію на схід та у Крим, але ми не контролюємо цей процес. Можливо, політичний сенс у зверненні депутатів і є, але не економічний. Багато виробників не готові розірвати зв'язки, які є, адже це ринок збуту. А за кожним підприємством стоять люди, які на ньому працюють.

Олексій Кособуцький, депутат обласної ради:

— Я так і не зміг зрозуміти цього звернення, тому й не голосував за нього. Ідеться у ньому про економічну блокаду чи про гуманітарну допомогу, яку хтось, може, возить сепаратистам у руки? Депутати й самі не зрозуміли, за що проголосували. Якщо йдеться про те, щоб припинити бізнес-зв'язки — то це маячня. Діють підписані договори і їх потрібно виконувати. І я не думаю, що бізнес-процеси між нашими підприємцями і тамтешніми припинилися.

Степан Павлюк, заступник голови обласної ради:

— Підрахувати неможливо, скільки рівненських підприємств продовжують торгувати зі сходом та Кримом. Поки ці території окуповані, торгівлю можемо відкласти. Коли ми завозимо туди гуманітарну допомогу, наші військовослужбовці контролюють, у чиї руки вона потрапляє. А коли завозять звичайний товар у торгові центри, виручку за нього забирають сепаратисти і непогано з цього живуть. Думаю, підприємці прислухаються до нашого звернення, хоч воно, звісно, і не обов'язкове для виконання.

Степан Молчан, депутат обласної ради:

— Думаю, що такі підприємства, які торгують з окупованими територіями, є, бо контракти укладають на рік. Але сказати назви я не готовий. ЄС і США ввели санкції проти Росії, а Україна досі не зробила такий крок. Україна не може підтримувати ділові контакти з окупованими територіями, доки ті не перейдуть знову під юрисдикцію Києва. Наше звернення апелює більше до сумління бізнесменів. Коли йдеться про Батьківщину і гроші — потрібно обирати саме Батьківщину. Але де-факто бізнесменам з Рівненської області ніхто не може заборонити торгувати далі. Хіба що добровольчі батальйони на блокпостах. Наскільки мені відомо, провозять продукцію на окуповані території, платячи на блокпостах обох сторін хабарі, але не знаю, чи так роблять рівненські підприємці.

Джерело (текст і фото): rivnepost.rv.ua





На правах реклами