Ми у Facebook
25.01.2015, 15:19

Порошенко: Україна має докази причетності Росії до злочинів на Донбасі

фото 0629.com.ua

Україна має беззаперечні докази підтримки терористів на Донбасі Російською Федерацією та її причетності до вчорашніх подій у Маріуполі, заявив Президент Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки і оборони 25 січня.
"Перехоплення радіо- і телефонних розмов, які мені були наведені СБУ, неспростовно свідчать про те, що ця атака була зроблена терористами, які, на жаль, підтримуються Російською Федерацією", - сказав він.

На переконання Глави держави, доказом є і блокування Росією заяви Ради безпеки ООН та її мовчання щодо оцінки дій терористів на території Донецької і Луганської областей - щодо атаки на Волноваху, ганебного поводження з українськими військовополоненими, трагедії на тролейбусній зупинці в Донецьку.

"Вважаю, що це справа честі кожної країни - чітко визначити своє ставлення до трагедії в Маріуполі, Волновасі. І ухиляння від справедливих та чесних оцінок і є, в тому числі, підтримкою тероризму, чого ми аж ніяк допустити не можемо", - наголосив Петро Порошенко.

Він також повідомив, що Служба безпеки України затримала корегувальника вогню, який працював під час атаки терористів на Маріуполь. За словами Президента, він вже дає свідчення, які завтра будуть оприлюднені. "Весь світ має бачити що і хто несе відповідальність за загибель десятків мирних мешканців і сотень поранених мирних людей", - підкреслив Глава держави.

Президент відзначив "професійні та ефективні дії Збройних Сил України у відповідь на атаки вздовж всієї лінії фронту". Так, за інформацією Міністерства оборони, останніми днями загалом було ліквідовано більше 700 бойовиків, вісім систем залпового вогню "Град", в тому числі чотири з шести, які проводили обстріл Маріуполя, знищено декілька автівок з боєприпасами та сім одиниць бронетехніки.

Водночас Глава держави висловив стурбованість заявою ватажків бандформувань щодо одностороннього виходу з Мінських угод, "які передбачають деескалацію конфлікту, перекриття кордонів, звільнення незаконно утримуваних осіб, відведення важкої артилерії і припинення вогню і були визнані світовою спільнотою".

Тож, зважаючи на загострення ситуації, на розгляд РНБО винесене питання щодо надзвичайних заходів протидії російській загрозі та проявам підтримки тероризму на території України, стратегія дій в умовах активізації терористичних угрупувань.

У цьому контексті Петро Порошенко також повідомив про проведення низки переговорів щодо підтримки України.

"Ми координуємо нашу діяльність з іноземними партнерами. Неодноразові телефонні переговори з Віце-президентом США Джозефом Байденом, переговори в Єр-ріяді з Президентом Франції Франсуа Олландом, президентом Європейської ради Дональдом Туском, багатьма главами держав і урядів, у тому числі країн ЄС, Високим представником ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федерікою Могеріні призвели до того, що завтра має відбутися засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС, де будуть скоординовані наші подальші спільні кроки щодо забезпечення безпеки України і збільшення тиску на РФ", - констатував він.

Вчорашні події у Маріуполі Президент назвав "найжахливішою трагедією, яка відбулася за час війни". Він підкреслив, що якби бойовики та російська сторона дотримувалися Мінських домовленостей та імплементації Мирного плану і техніка була відведена, - "не було б навіть фізичної можливості виникнення таких трагедій, як під Волновахою та у Маріуполі".

Учасники засідання вшанували пам'ять загиблих мирних громадян України, які останніми днями загинули від рук проросійських терористів у Волновасі, Донецьку, Маріуполі, інших містах і селах Донбасу.


До теми:

Обстріл Маріуполя: 30 загиблих

25 січня в Україні - день жалоби

Як пройшла ніч у Маріуполі: ситуація в зоні АТО

Джерело: офіційне інтернет-представництво Президента України





На правах реклами