Ми у Facebook
08.02.2015, 11:31

Чи буде в Рівному податок на собачі будки?

Депутат Рівнеради Олександр Бабат роз'яснює зміни в оподаткуванні нерухомості у 2015 році.
У 2015 році вступили в дію нові ставки податку на житлову та комерційну нерухомість. Уряд делегував право встановлювати конкретні розміри цих ставок місцевим радам. Минулого тижня відповідні рішення прийняла Рівненська міська рада. Прокоментувати їх ми попросили депутата Рівнеради Олександра БАБАТА.

– Перш за все, хочу наголосити, що цей законопроект виходив від уряду. Місцевим радам встановили маржу в межах від 0,1 до 2% від мінімальної зарплати за квадратний метр нерухомості. Саме в таких межах ми отримали право встановлювати ставку податку. Міський голова вірно зауважив: ми опинились як на розтяжці. З одного боку — необхідність наповнення бюджету. Саме для пошуку додаткових його джерел уряд і прийняв цей закон. А з іншого боку — інтереси виборців, які повинен відстоювати кожен депутат. А це і підприємці-власники комерційної нерухомості, яким і так важко працювати в нинішніх умовах, і прості громадяни, які мають квартири, житлові будинки, підсобні приміщення біля них.

Напередодні сесії ми з депутатами зідзвонювались, кулуарно зустрічались і жваво обговорювали, як діяти в цій непростій ситуації. Більшість із нас погодились: потрібно звести до розумного мінімуму те додаткове податкове навантаження, яке ляже на плечі підприємців і простих громадян після запровадження цього закону. А отже, ставки оподаткування житлової і комерційної нерухомості потрібно звести до прийнятного мінімуму. І це нам вдалося: після напруженої двогодинної дискусії ставки затверджено вдвічі менші, ніж ті, які попередньо пропонувала бюджетна комісія. Після ухвалення цього рішення на обличчях своїх колег-депутатів я бачив задоволення. Вважаю, що нам вдалося знайти “золоту середину”.

А тепер поясню детальніше, в чому полягають ці податкові нововведення.

Комерційна нерухомість

Власники об'єктів комерційної нерухомості сплачуватимуть 0,5% від мінімальної зарплати (1218 грн) за 1 квадратний метр площі на рік. Особисто мене як підприємця цей закон торкнувся напряму — за свої об'єкти я додатково сплачу до міського бюджету більше 100 тисяч гривень.

Квартири

Оподатковуватись в розмірі 0,5% від мінімальної зарплати буде житлова площа, яка перевищує 70 квадратних метрів. Поясню виборцям, що більшості з них нововведення взагалі не торкнеться. Взяти наприклад мій виборчий округ, що в районі автовокзалу. Там більшість будинків — багатоповерхові, серед квартир чимало трикімнатних. Але площа більшої частини квартир не перевищує 70 квадратних метрів. Тому оподатковуватись ця нерухомість не буде.

Якщо ж площа вашої квартири більша за 70 квадратних метрів, податок сплачуватиметься з різниці між фактичною площею і 70 квадратними метрами. Наприклад, площа квартири — 80 “квадратів”. База для оподаткування — різниця в 10 квадратних метрів. Ставка податку — 0,5% від мінімальної зарплати (1218 грн), тобто 1218 х 0,5% = 6 грн 14 коп. за один квадратний метр на рік. Отже, загалом цього року ви повинні будете сплатити 6, 14 грн х 10 кв. м = 61 грн 40 коп.

Житлові будинки

Тут оподатковуватись буде площа, яка перевищує 150 квадратних метрів. (Тобто, знову ж таки, більшості виборців це не торкнеться). Ставка така сама, як і на квартири, – 0,5% мінімальної зарплати.
Отже, якщо площа вашого будинку, наприклад, 200 квадратних метрів, податок сплачуватиметься з різниці між фактичною площею і 150 квадратними метрами. Це 50 “квадратів”. Множимо їх на 0,5% від мінімальної зарплати (6,14 грн) — виходить 307 гривень на рік.

Хочу сказати, що нам пропонували оподатковувати за ставкою 0,1% і об'єкти, які є практично біля кожного будинку і часом займають майже таку саму площу, як і сам будинок. Це навіси, літні кухні, тимчасові приміщення, можна сказати, що і собачі будки. Це викликало обурення в депутатів. Нам вдалося переконати міського голову, що цей вид нерухомості взагалі не повинен обкладатись податком. Бо це взагалі не іде ні в які рамки — брати з людей гроші за навіс для дров у дворі будинку.

Насамкінець наголошу: нам вдалося знайти компроміс. Бюджет, про наповнення якого турбується міський голова, отримає додаткові надходження на вирішення комунальних проблем. А люди, яких торкнеться закон, не відчуватимуть себе обдертими. Адже нам вдалося звести додатковий податковий тягар на громадян до того мінімуму, який могли собі дозволити в цій ситуації. Але є якась межа, з якою можна миритися. Не можна безкінечно вводити нові і нові податки, бо так можна знищити малий і середній бізнес. А він сьогодні є основою наповнення міського бюджету. Тому я як депутат разом з колегами по міській раді буду і надалі в конструктивних дискусіях шукати такі компромісні рішення, які будуть в інтересах рівнян.

До теми:

Депутат Рівнеради Олександр Бабат допомагає рівненським школам

На сесії Рівнеради Олександр Бабат не залишився байдужим до бійців АТО

Депутат Рівнеради Олександр Бабат допомагає людям самоорганізуватися і навести порядок





На правах реклами