Ми у Facebook
17.04.2015, 18:01

Які квіти краще нести на кладовище? [+ПОРАДИ]

Вибираючи квітку на свої фінансові можливості, смак чи несмак, ми часто не замислюємося, що квіти на могилі батьків у Провідну неділю — це не тільки “прикраса, як у всіх”. Це і пам'ять, і сум, і наша любов та пошана, і надія на воскресіння та зустріч з ними у майбутньому...
ТРОХИ ІСТОРІЇ

Традиція прикрашати квітами могили померлих дуже давня — ще з язичницьких часів. У Давньоримській імперії на надгробки пращурів несли троянди.

В епоху раннього християнства римляни прикрашали могили живими квітами та вінками. Але обов'язковим елементом композиції був хрест із квітів.

У багатьох країнах кладовища дуже красиві, засаджені квітучими деревами та кущами, мають неабияку світлу енергетику. Багатьом людям вони нагадують "райський сад, куди потрапляє душа після смерті". І все завдяки прекрасним живим квітам та вічнозеленим рослинам.

Наприкінці XIX століття звичай нести на кладовище квіти прийшов з Європи у Російську імперію. Святіший Синод у 1889 році навіть заборонив на похоронах вінки і написи на них.

Після революції в радянський час звичай покладати вінки з червоних гвоздик до пам'ятників вождів, героїв та пересічних людей відродився і поширився.

СИМВОЛІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ КВІТІВ

Квіти мають не тільки естетичне значення, заспокоюють і допомагають подолати відчай, відволіктися від думок про смерть.

У язичницькій та християнській традиції квіти — це символ нового життя, відродження у потойбічному світі.

Пурпурові квіти у християн означають покаяння і часто використовуються під час Різдвяного в Великого Посту. А яскраво-червоні, багряні троянди у жалобному вінку означають кров, яку пролив Христос на Голгофі, а також важку долю. Білі квіти – символ чистоти і яскравого світла, великого свята, Різдва і Пасхи. Зелений фон з гілочок хвойних дерев, туй, кипарисів - це життя, природа, пам`ять та вірність.

А ще зрізані квіти нагадують про те, що все живе не вічне. Живі квіти у храмі чи на могилі символізують також живу віру та живі почуття до спочилих.

ПОРАДИ ФЛОРИСТІВ

Які квіти краще підібрати, щоб провідати померлих батьків у Провідну неділю?

Одні купують вінки та кошики зі штучними пластиковими квітами, які увійшли в моду півтора десятка років тому, інші несуть на кладовище тільки живі квіти.

Флористи не радять класти на могилу свого батька чи мами квітки, які символізують кохання, пристрасть, романтичну ніжність.

Квіти краще обирати холодних, стриманих, строгих відтінків — білі, сині, фіолетові, темно-червоні, бордові. Наприклад, троянди, гвоздики, лілії, кали.

У нас прийнято нести на могили хризантеми та весняні нарциси й гіацинти, які пов'язані з сумними легендами. Можна покласти на надгробок й квітки, які за життя любила мама чи сестра...

Букет та вінок не має бути яскравим, “кислотним”, наприклад, з рожевих троянд і оранжевих гвоздик. Це дуже немодно і неестетично, якщо не сказати жахливо...

ПАРНА ЧИ НЕПАРНА КІЛЬКІСТЬ

Яку кількість квіток класти на надгробок? У нас прийнято зазвичай дві або будь-яке парне число до 12. Ця традиція поширена у всіх країнах колишнього СРСР. До речі, ще античні філософи-піфагорійці вважали парні числа символами невдачі, смерті, зла, темряви. А от у Грузії дві квітки означають кохання і щастя. А в США і Канаді парній чи непарній кількості взагалі не надають значення.

Якщо ж букет складається з більшої кількості квіток, ніж 12, то парна чи непарна кількість — абсолютно не важливо.

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
До уваги рівнян! Церква проти штучних квітів на кладовищах

У поминальні дні священики закликають рівнян не нести на цвинтарі штучних квітів

“Паска для померлих”: як поводитися на кладовищах у поминальні дні

Проводи: як правильно поминати померлих у першу неділю після Пасхи





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ