Ми у Facebook
07.05.2015, 08:30

Що рівнянам необхідно знати про субсидії

Міністерство соціальної політики дало відповіді на найпоширеніші запитання про субсидії, аби заспокоїти громадян.
1. Час та результати очікування
Терміни розгляду питання про надання субсидії - 10 днів після отримання заяви та відомостей. Після цього проводяться розрахунки про результати яких повідомляється заявник. Тоді ж й вирішують чи буде призначена житлова субсидія та у якому розмірі.

Як самостійно розрахувати субсидію [+ Калькулятор]

2. Кого вносити в декларацію?
Субсидію розраховують за кількістю зареєстрованих у житловому приміщенні. Відповідно, їм і нараховують плату за послуги. Якщо ж обсяг споживання послуг вимірюють за індивідуальним засобом обліку, то субсидію рахують виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, які фактично в ньому проживають, на підставі рішень органів виконавчої влади. Тобто, у декларації зазначають інформацію про всіх зареєстрованих осіб (у примітці можна зазначити, що конкретна особа не проживає), а у заяві відмітити необхідність розгляду питання комісією (за наявності засобів обліку послуг).

3. Захист даних та майна
На запит органу соціального захисту населення ДФС надає інформацію про доходи громадян. При цьому надання будь-якої інформації до ДФС не передбачено.

4. За пропискою чи фактичним проживанням?
Субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги. При заповненні декларації слід надавати відомості про зареєстрованих осіб. Житлова субсидія призначається за місцем реєстрації.

Як рівняни зможуть оформити житлову субсидію

5. Заробіток та майбутнє. Чи можна відмовитись від субсидії?
Для відмови від призначення житлової субсидії необхідно звернутися до органу соціального захисту населення з заявою про відмову від участі в програмі житлових субсидій.

Основні положення постанови про надання субсидій

6. Як порахувати суму, яку потрібно зазначити
Для призначення субсидії враховуватимуться доходи без податку з доходів фізичних осіб за попередній календарний рік.

7. Як декларувати свої доходи підприємцю?
Доходи осіб, які займаються підприємницькою діяльністю, визначаються на підставі даних державних податкових адміністрацій. За відсутності цих даних - на підставі Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – суб'єкти підприємницької діяльності протягом календарного року.


Нагадаємо, що постанова Кабміну про "Про удосконалення порядку надання житлових субсидій" набрала чинності з 1 травня. Відповідно до документу, органи соцзахисту населення призначатимуть субсидії за новими, спрощеними правилами. Також,порахувати орієнтовний розмір субсидії, знайти контакту інформацію структурних підрозділів з питань соціального захисту населення та іншу корисну інформацію щодо житлових субсидій можна на сайті Мінсоцполітики.





На правах реклами