Ми у Facebook
14.05.2015, 02:00

Журналістам обласних державних телекомпаній збільшать зарплату

Зарплати працівників обласних державних телерадіокомпаній прирівняються до національних і збільшаться на 20%.
Якою буде заробітна плата працівників обласних державних телерадіокомпаній (ОДТРК) на першому етапі їх злиття у структуру єдиного суспільного мовника говорили на черговому засіданні робочої групи з розробки стратегії Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ), яка відбулася 29 квітня.

Це питання нині хвилює працівників усіх ОДТРК, які до кінця 2015 року мають увійти до складу єдиної НСТУ. До речі, за останніми підрахунками кількість працівників усіх учасників процесу переходу до суспільного мовника зараз становить майже вісім тисяч.

Національна телекомпанія України (НТКУ) та Національна радіокомпанія України (НРКУ) на відміну від ОДТРК мають статус національних. А це означає, що сітки посадових окладів у них більші, ніж в обласних телерадіокомпаніях орієнтовно на 20%.

"У випадку приєднання ОДТРК до НТКУ вони стають її частиною, тож матимуть сітку оплати праці як національний заклад. Таким чином оклади працівників обласних державних ТРК прирівняються до національних і будуть збільшені", – пояснила заступник генерального директора НТКУ Ганна Бичок.

Однак виникає питання – де взяти кошти, які в держбюджеті на такі цілі не закладені. Тому до моменту створення публічного акціонерного товариства (ПАТ) НСТУ загальний фонд заробітної плати національних установ буде розподілений між усіма організаціями, що ввійдуть до структури суспільного мовника.

Проблему нестачі коштів можна вирішити лише шляхом оптимізації кожної ОДТРК, до чого неодноразово раніше закликав генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія: "Додаткових грошей у наявності немає. Тому це все відбуватиметься за рахунок НТКУ та НРКУ. Така проблема вирішується шляхом, якого всі страшенно бояться – шляхом оптимізації. Всі хочуть на порожньому місці просто отримувати гроші, не проводячи ні оптимізації, ні скорочення, а продовжуючи платити всім мізерні зарплати. Вкотре прошу: починайте думати про це. Гроші можуть з'явитися тільки таким шляхом".

Цю позицію підтримали присутні учасники засідання робочої групи. Зокрема перший заступник генерального директора НРКУ Роман Чайковський вважає, що такі заходи з оптимізації цілком необхідні і суттєво вплинуть на рівень заробітної плати працівників: "Треба зрозуміти, що загальний фонд заробітної плати залишається. Й у випадку проведення реорганізацій та скорочень цей фонд можна буде розподілити так, що зарплати працівників не зменшаться".

До теми:

Проти незаконних телерадіокомпаній Рівного відкрито кримінальне провадження





На правах реклами