Ми у Facebook
26.05.2015, 09:00

Які пільги та доплати залишилися для ветеранів та інвалідів війни [+ПОРАДИ]

Щороку в травні місяці всі ми вшановуємо тих, хто в лиху годину війни мужньо боронив нашу землю від загарбників, хто віддав все, що мав, для того, щоб настав День Перемоги — наших ветеранів війни.
Законами України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та „Про жертви нацистських переслідувань” ветеранам війни передбачена виплата щорічної разової допомоги до Дня Перемоги. Управлінням Пенсійного фонду України в м.Рівне підготовлені та своєчасно передані управлінню праці та соціального захисту населення списки осіб, які мають право на отримання зазначеної допомоги.

Нагадаємо, що 8 травня в Україні відзначатимуть як День пам'яті та примирення

Ветерани війни отримують пенсію за двома Законами України: «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Інваліди Великої Вітчизняної війни мають право на вибір закону, відповідно до якого обчислюватиметься розмір їхніх пенсій. Зважаючи на похилий вік та стан здоров’я цих людей, Пенсійний фонд України за погодженням із Міністерством праці та соціальної політики ухвалює окремі рішення про переведення інвалідів війни з одного Закону на інший з моменту доцільності такого переведення. Звичайно, таке переведення здійснюють за бажанням кожної особи на підставі її письмової заяви.

нові відео до Дня перемоги

Як відомо, розмір пенсій, обчислений за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», залежить від трудового внеску кожної конкретної особи та від того, який заробіток вона отримувала у період роботи.

Під час обчислення пенсій по інвалідності за нормами Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» їх розмір визначають у встановлених відсотках від середньомісячного заробітку інваліда залежно від групи інвалідності: інвалідам війни ІІІ групи – 60%, ІІ групи – 80%, І групи – 100% відповідних сум грошового забезпечення (заробітку).

У разі, якщо розмір пенсії інваліда, обчислений таким чином, не досягає мінімального розміру, встановленого законодавством, така пенсія забезпечується мінімальним розміром. Мінімальний розмір основної пенсії по інвалідності інвалідам війни з урахуванням прожиткового мінімуму, встановленого з 1 грудня 2013 року в розмірі 949 грн.

Відповідно до Закону «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів» до пенсій інвалідів війни та учасників бойових дій встановлюють цільову грошову допомогу. Її розмір становить: інвалідам війни І групи – 70 грн., інвалідам ІІ і ІІІ груп – 50 грн., учасникам бойових дій – 40 грн. на місяць.

Святкування Дня перемоги

Згідно з постановою КМУ від 28 липня 2010 року № 656 інвалідам війни та учасникам бойових дій, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в інвалідів І групи – 285% від прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, ІІ групи – 255%, ІІІ – 225%, учасників бойових дій – 165 %, виплачують щомісячну державну адресну допомогу до пенсії в сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів.

Отже, нині розмір мінімальної пенсійної виплати інвалідам війни І групи становить 2704,65 грн., ІІ групи – 2419,95 грн., ІІІ – 2135,25 грн., учасників бойових дій – 1565,85 грн. Більшість таких ветеранів мають урядові нагороди, і їм встановлено пенсію за особливі заслуги перед Україною, як надбавку до пенсії понад зазначені мінімальні пенсійні виплати.

Крім того, постановами КМУ від 13 березня 2013 року № 15 та від 02 жовтня 2013 року № 723 внесені зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010 року № 656. Зокрема, з 1 травня 2013 року інвалідам з числа учасників бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років та учасникам бойових дій у період Великої вітчизняної війни 1941-1945 років, а з 1 вересня 2013 року інвалідам з числа учасників бойових дій у період війни 1945 року з імперіалістичною Японією та учасникам бойових дій у період війни 1945 року з імперіалістичною Японією, яким виповнилося 85 років і більше, щомісячна державна адресна допомога до пенсії виплачується у розмірі, встановленому для інвалідів I групи, тобто 285% від встановленого прожиткового мінімуму -2704,65 грн.

За матеріалами Управління пенсійного фонду України в м. Рівне





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ