Святині Рівненщини: цілюще джерело Святого Миколая [+Фото]

За легендою, джерело св. Миколая утворилося після хрещення Русі у 988 році. Люди, які прийняли хрещення у Києві, поверталися додому і сіли на пагорбі відпочити. Коли вони підійшли до потічка, щоб напитися води, побачили у ній відображення образу Святого Миколая. Відтоді джерело нарекли іменем Миколи Чудотворця. Ще повстанці Северина Наливайка смакували цією водою. Вгамовували спрагу й омивали нею свої рани козаки війська Богдана Хмельницького, які поверталися з-під Берестечка.

Знамениті джерела знаходяться поруч з невеличкою церквою. Тутешні священики та миряни дбають про "Святу печеру" та джерела.
Вода в джерелі витікає із грота, до якого можна спуститися кількома сходинками. На ажурній металевій решітці, що відділяє заглиблення у горі, приїжджі ставлять запалені свічки “за здоров’я болящих та подорожуючих”, тих, хто опинився далеко від дому. Потім вода жолобом стікає в невеликий басейн у формі людського ока зі сходами. Води у ньому – по коліна.
У цій воді мало заліза, достатня кількість фтору, магнію та марганцю, високий вміст срібла, низький вміст заліза. Залишається свіжою кілька тижнів, не дає осаду.
Джерело св. Миколая помічне від усіх хвороб. Особливо корисне тим, хто має проблеми з очима, зі шлунком або щойно переніс операцію. Вода добре загоює рани, лікує суглоби, захворювання шкіри, виводить пісок із нирок і сечового міхура, чистить підшлункову залозу. Допомагає при облисінні, якщо пити воду і обмивати нею голову. Як розповідають місцеві священики, найбільше було випадків зцілення людей з очними недугами.
— Саме тому басейн, у якому паломники окунаються у святу воду, ми зробили у формі людського ока, — розповідає отець Валерій. — Острівець посередині — це немов зіниця, пише rivnepost.rv.ua.

За рекомендацією лікарів, цю дають воду для хворих, які перенесли операцію на шлунку. За даними Здолбунівської районної санепідемстанції, джерельна вода має найкращі показники серед всіх водойм Рівненської області.
Джерело Святого Миколая освячується чотири рази на рік: на Водохреще, 22 травня, 7 липня та 19 грудня.

Напередодні свята Перенесення мощів святителя і чудотворця Миколая з Мир Лікійських у м. Бар громада села Гільча впорядкувала територію навколо джерела, Більше півсотні гільчан і гостей села вийшли на толоку і цілий день наводили лад біля місцевої святині і культурної цінності краю, повідомив zdolbunivcity.net.

Фото із соцмереж
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Сім чудес Здолбунівщини
22 травня - Теплого Миколи

свята вода, Гільча, джерело Святого Миколая, Рівненщина, джерело св. Миколая
"Оскар-2025": де та коли дивитися пряму трансляцію

У ніч з 2 на 3 березня відбудеться 97-ма церемонія вручення найпрестижнішої кінопремії світу – "Оскар". Українські глядачі зможуть побачити пряму трансляцію події на телеканалі "Суспільне Культура".
переглядів: 196
Масниця 2025: українські традиції святкування Колодія та рецепти смачних страв

З 24 лютого по 2 березня 2025 року українці відзначатимуть Масницю, або Колодія – традиційне слов'янське свято, що символізує прощання з зимою та зустріч весни.
переглядів: 258
Якщо млинці рвуться та прилипають: перевірені поради для ідеального приготування

Млинці – це улюблена страва багатьох, але не завжди їх приготування проходить без проблем. Іноді вони прилипають до сковороди, рвуться чи не пропікаються. Чому це відбувається і що робити, щоб млинці виходили ідеальними – розповідаємо далі.
переглядів: 208
Чому до кави подають воду: традиція чи необхідність?

Якщо ви любите каву та часто відвідуєте кав’ярні, то, напевно, звертали увагу, що разом із чашкою ароматного напою вам приносять склянку холодної води. Це не просто приємний бонус від закладу, а давня традиція, що має практичне значення.
переглядів: 257
Дієтичний чізкейк без випічки - рецепт

Нічого випікати не треба 👍 ⠀ У 100грам - 105Ккал Б/Ж/У – 9.68/0.48/15.78
переглядів: 3353