Ми у Facebook
29.05.2015, 20:00

Яким буде літо 2015 - прогнози

Фахівці Укргідрометцентру і народні синоптики розповіли, коли в Україні розпочнеться справжня літня спека.
Завідувачка відділу кліматичних досліджень і довгострокового прогнозу погоди Українського гідрометінституту Вазіра МАРТАЗІНОВА прогнозує, що літо цього року обіцяє бути довгим, але не особливо спекотним. Погода очікується нестійка, з різкими перепадами температури: спека буде часто чергуватися з прохолодою, не виключена велика кількість дощових та похмурих днів.

ЧЕРВЕНЬ. У центрі й на сході України середня температура становитиме 20°С, на заході й на півдні – 22°С, на півночі – 19°С. Упродовж усього місяця йтимуть дощі.



Квіткові прикмети червня

ЛИПЕНЬ. У липні середньодобова температура становитиме 20-24°С, на півдні та сході – до 27°С. Наприкінці місяця по всій Україні температура повітря підніметься ще на 3-5°С. Що стосується опадів, то до 15 липня на всій території країни очікуються дощі, а в другій половині у всіх областях, окрім західних, буде спека і навіть посуха.




СЕРПЕНЬ. Суха спекотна погода протримається до кінця першої декади місяця, а потім скрізь по всій території України підуть дощі. Температура трохи знизиться, але літнім теплом погода нас буде балувати аж до середини вересня, пише “Сегодня”.



Директор Українського гідрометцентру Микола КУЛЬБІДА прогнозує, що літо 2015 буде спекотним, а середня температура очікується вище норми. Щоправда, червень буде прохолоднішим за липень та серпень.

Народний синоптик з Дніпропетровська Валерій НЕКРАСОВ обіцяє, що літо 2015 буде раннім та спекотним і розтягнеться до середини вересня.
Червень очікується вологим (вище норми) і не жарким. Пекло настане наприкінці липня — початку серпня: стовпчик термометра підніметься до +35 градусів в тіні, а на сонці буде більше 40 градусів, опадів випаде мало. Перша половина вересня теж буде по-літньому теплою.

Схожий прогноз дає і 66-річний народний синоптик з Волині Василь КОНДРАТЮК. Понад 25 років господар із Старовойтового на Любомльщині веде щоденник погоди. Його ранок традиційно починається з перевірки показів вуличного термометра. Занотувавши дані, пан Василь береться за звичну селянську роботу. І не забуває по кілька разів упродовж дня повертатися до своїх показів, пише "Сім'я і Дім".

Як переконує пан Василь, він може спрогнозувати погоду на цілий рік. Для цього треба лише взяти до рук щоденник і повернутись до записів семирічної давності.

“Цьогоріч погода точно така, як була у 2008, – каже Василь Панасович, перегортаючи списані каліграфічним почерком сторінки. – Я можу це легко довести”. Як розповідає чоловік, згідно із записами у його щоденнику, справжнього тепла цьогорічного травня ми не дочекаємось. Воно прийде на початку червня і з невеликими перервами на дощі протримається аж до кінця місяця. А в липні і на початку серпня спека у наших краях чергуватиметься з грозами. Перша декада вересня буде теплою і сухою, далі поллють затяжні осінні дощі.

Рік потішить непоганим врожаєм як зернових, так і більшості фруктів й овочів. Через перепади температур і дощі буде менше огірків. "Врожайність" грибів – середня. Риба клюватиме неактивно, – прогнозують фахівці, спираючись на біометричні показники погоди. 

Джерело: "Рівненська газета" №22 від 28 травня 2015

Щоб прочитати онлайн версію останнього номера газети РІВНЕНСЬКА ГАЗЕТА, перейдіть за посиланням. Архів PDF "Рівненської газети" - за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Народний прогноз погоди на літо 2015





На правах реклами